EU kriminaliserar datoranvändare

Mycket tragiskt och illavarslande beslut som just tagits i EU-parlamentet. Jag röstade förstås emot. 

PRESSMEDDELANDE VÄNSTERPARTIET 2007-04-25

EU-parlamentet röstade idag ja till kommissionens förslag att harmonisera medlemsstaternas straffrättsliga åtgärder mot så kallad piratkopiering, med röstsiffrorna 339 för och 270 emot. Bland annat ska medlemsstaterna tvingas införa harmoniserade straffsatser för brott mot upphovsrätt.
 
Förslaget innebär också att EU-kommissionen får makt på ett nytt område, där för närvarande medlemsstaterna har beslutsrätt.
 
– Självklart är jag inte motståndare till upphovsrätt, säger Jens Holm. Men dels försöker nu EU-kommissionen på ett helt orimligt sätt öka sin egen makt inom ett område där de idag saknar kompetens, dels kommer det allvarligt försvåra för programmerare och alla vi andra som delar information via datorer och internet. Förslaget riskerar att kriminalisera massvis med datoranvändare världen över och leda till helt oproportionerliga straff.
 
– Beslutet innebär också att EU tvingar oss kraftigt skärpa straffen, till fyra års fängelse och hundratals kronor i böter för att ha använt eller spridit icke upphovsrättsskyddat material. Det är absurt och bortom alla proportioner, säger Holm.
 
Detta var EU-parlamentets första läsning, och bollen ligger nu hos medlemsstaterna i rådet.
 
– Jag förväntar mig att svenska regeringen gör allt för att stoppa detta absurda lagförslag. Regeringen vill väl inte harmonisera straffrätt till EU-nivå?
 
 
För mer information, kontakta:
Jens Holm (v), EU-parlamentariker: +32 498 598 053 eller svensk mobil 0768 470 328, blogg http://www.jensholm.se/
Roger Falk, pressekreterare: +32 473 80 45 79
Hemsida: http://www.vguengl.org (foton finns i ”Pressrummet”)


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”EU kriminaliserar datoranvändare”

 1. Profilbild för Emil Vikström
  Emil Vikström

  ”för att ha använt eller spridit icke upphovsrättsskyddat material”?

  Vad menas med det? Innebär det att upphovsrätten utvidgas eller att det inte går att tillåta okontrollerad spridning av sina egna verk? Eller va?

 2. Profilbild för jens

  Det innebär ökade risker för dem som sprider det som p å s t å s vara upphovsrättsskyddat material, vilket kan vara lite vad som helst. Upphovsrätten är redan väl skyddad idag i lag och det behövs inga EU-lagar på området.

 3. Profilbild för Torbjörn Ivarsson
  Torbjörn Ivarsson

  Ett idiotiskt förslag som röstades igenom, och dessutom vägrar massmedia att ens nämna något om det vilket gör att de flesta i landet inte vet vad det handlar om och vad som händer. Förvånar mig inte om den svenska regeringen säger ja till det också