Blir vi alla kriminella på onsdag?

På onsdag ska vi rösta om Zingaretti-rapporten eller IPRED2- betänkandet, som det också kallas. Det syftar till att stärka ett fåtal storföretags monopolrättigheter över datorprogram och annat som rör s k immateriella rättigheter. Självklart är jag inte motståndare till upphovsrätt m m. Men det här förslaget rör något helt annat.

Dels försöker EU-kommissionen på ett helt orimligt sätt öka sin egen makt inom ett område där de idag saknar kompetens, dels kommer det allvarligt försvåra för programmerare och alla vi andra som delar information via datorer och internet.

Förslaget riskerar att kriminalisera massvis med datoranvändare världen över och leda till helt oproportionerliga straff (hundratals kronor i böter och upp till fyra års fängelsestraff). Dessutom flyttas lagstiftningen från civilrätt till straffrätt. Civilrätt betyder att mål avgörs mellan två parter; en person måste alltså stämma eller anmäla en annan person för att det ska behandlas. Är det straffrätt är det polis och åklagares roll att driva ärendena.

Jag och en del andra EU-parlamentariker har lagt ändringsförslag som syftar till att ta bort de värsta delarna i Zingaretti-rapporten. Foundation for a Free Information Infrastructure har lagt ut bra info om detta också:  Beslut fattas på onsdag.

Vad som är lite skoj är att den brittiska regeringen uppmanar sina EU-parlamentariker att stödja mina och mina kollegers ändringsförslag. Så här skriver de bland annat i ett brev till de brittiska MEParna:

”Support the amendment 60 by Umberto Guidoni and others and amendment 65 by Jens Holm both on behalf of the GUE/NGL Group because these amendments seek to remove the detail on sanctions, which the UK believes is both outside the scope of Community competence and a potential breach of the principles of subsidiarity and proportionality.”

Mina ändringsförslag finns här. Scrolla längst ned till rapporten Zingaretti och öppna ändringsförslagen (amendments) nummer: 43, 59-60 och 62-65.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

4 svar till ”Blir vi alla kriminella på onsdag?”

 1. Profilbild för Kim Larsson
  Kim Larsson

  Otroligt coolt med stöd från Storbritanniens regering! Hoppas det håller hela vägen ut.

 2. Profilbild för Martin Widéhn
  Martin Widéhn

  Bra att ni tar strid i denna fråga då våran rättsäkerhet skulle urholkas kraftig om detta går igenom. EU måste sluta lyssna på människor som har uppenbara vinstsyften i desas förslag & däremed driver igenom dessa utan en tanke på effekterna för andra.

 3. Profilbild för Torbjörn Ivarsson
  Torbjörn Ivarsson

  Tack Jens
  super jobb

 4. Profilbild för Christian Engström, Piratpartiet

  Bra ändringsförslag, i synnerhet no 43 (skrotning av hela direktivet). Tråkigt att samtliga blev avslagna i omröstningen.

  Men det var ju bara första läsningen, så vi får väl fortsätta kampen. Piratpartiet är i vart fall helt på samma sida som du i den här frågan. Tack för att du försökte bekämpa direktivet.