Kvicksilverförbud, bifall i utskottet

Tillbaka i Stockholm igen. Idag har min första rapport: Importförbud mot kvicksilver röstades igenom i utskottet för internationell handel. Kul! Men, dessvärre lyckades sossarna och de konservativa, EPP, sabotera mina två viktigaste tillägg: att förbudet även ska omfatta produkter som innehåller kvicksilver (röstsiffror otroligt dramatiska: 12-12, när det blir lika faller förslaget) och att förbudet ska träda ikraft tidigare. Mina krav på att medlemsländerna ska kunna ha hårdare bestämmelser, stöd till utvecklingsländer som vill fasa ut kvicksilver och att frivilligorganisationer ska involveras i regleringsprocessen gick i alla fall igenom.

Läs mitt pressmeddelande här: Kicksilver_inta_pressmedd2007-03-21.doc

Vi röstade också om Caroline Lucas (De Gröna) betänkande om ett stopp för handel med katt och hundskinn. Det gick glädjande nog igenom. Även Lucas förslag att inkludera sälskinn vann gehör! Nu ska detta vidare till huvudutskottet: Utskottet för inre marknaden, där ingen mindre än min partikamrat Eva-Britt Svensson är ansvarig. Senare under våren (troligen i april) ska det klubbas slutgiltigt i plenum. Eva-Britts förslag ser bra ut, så det kan bli ett bra beslut för djuren i vår.


Publicerat

i

av

Etiketter: