Spara energi – byt glödlampor

Idag har jag och några andra EU-parlamentariker från andra länder lanserat vårt resolutionsförslag om att ersätta konventionella glödlampor med lågenergilampor. Vi hoppas nu på stöd från minst hälften av parlamentets ledamöter, då får vi resolutionen formellt antagen. Läs den här.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Spara energi – byt glödlampor”

 1. Profilbild för Jonas Ryberg

  Ett problem är ju dock sophanteringen av lågenergilampoir. De innehåller ju en del kvicksilver om jag inte förstått det helt fel? Det innebär att sorteringen av dem måste funka felfritt.

  Sen borde det väl gå att driva igenom ett förslag som att EU-byggnaderna ska byta till lågenergilampor.

 2. Profilbild för jens

  Jo, har hört det om kvicksilvret tidigare (se inlägg i blogginlägg några dagar tillbaka). Alternativet måste förstås vara lågenergilampor utan kvicksilver. Instämmer fullt ut med byggnaderna i EU. Där finns det extremt mycket att göra.

 3. Profilbild för Clas Tegenfeldt
  Clas Tegenfeldt

  Belysningen med glödlampor utgör en försvinnande liten andel av sveriges elförbrukning (och energiförbrukning). Man sparar alltså i fel ända. Säg att du byter ALLA glödlampor i ditt hus till ”lågenergilampor” då kan du i bästa fall spara 170 kWh eller ca 17 liter olja per år och hus.

  Byt bil! Byt bort den stora stadsjeepen… Tag cykeln någon eller några gånger per år och vips så har du sparat mer! UTAN att KÖPA några lampor. Utan att sprida kvicksilver!

  Rent krasst är lågenergilampan enbart GREENWASH, inbilla folk att de gör något för miljön – skaffa en lågenergilampa och sedan kan de fortsätta flyga på semester, köra stadsjeepen, lämna lamporna på dygnet runt, låta datorn stå på, köpa och slänga kläder i en rasande takt, köpa en ny mobil varje år, etc.

  Snacka om att sila mygg och svälja elefanter.

  /Clas