Färre biffar minskar växthuseffekten

Svenska Dagbladets artikel idag ”Färre biffar snabbaste boten mot växthusgas” rekommenderas. Tidningen skriver bland annat:

”Djuruppfödningen orsakar idag två tredjedelar av människans totala utsläpp av den mest potenta växthusgasen kväveoxid. Och trenden pekar på en fortsatt snabb ökning. Dessutom svarar djurhållningen för 35–40 procent av människans utsläpp av metan och 9 procent av koldioxidutsläppen. Särskilt det senare väntas fortsätta att öka snabbt.

Orsaken är en kraftigt ökad konsumtion i kombination med att en större del av jordens djur föds upp på modernt västerländskt sätt. Istället för att äta gräs och annan naturlig föda, och därmed utnyttja solenergi och fotosyntes, får djuren ett ensidigt foder som främst baseras på fröer, inte minst soja och majs. Det fodret slukar mycket fossila bränslen vid odling, förädling och transporten till djuren. Dessutom bidrar inte minst sojaproduktionen i Brasilien till avverkning av regnskogar vilket frigör ytterligare koldioxid.”

Läs artikeln och skriv till vår regering och kräv en köttskatt!


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Färre biffar minskar växthuseffekten”

  1. Profilbild för Pelle

    Någon tanke på hur man enklast skulle framställa sin önskan om köttskatt? Finns det något uppror eller någon brevmall?

  2. Profilbild för jens

    Nej. Kanske kan du mejla jordbruksministern och kräva ett svar (då måste de svara). Vore intressant att se vad han svarar. Jordbruksministern ska ju debattera mot min kollega Jacob Johnson om detta nästa vecka, så tajmingen är bra.

  3. Profilbild för Anemone

    How are you. Great. Now i can say thank you. Help me! Could you help me find sites on the: Country style bathroom mirrors. I found only this – debt relief and credit. New horror reviews that you cannot live without. Dining room furniture, bathroom vanities, entertainment centers, bathroom vanities in. Thanks for the help :eek:, Anemone from Singapore.