Köttets miljöskuld på DNs ledare

Dagens Nyheters politiske redaktör Niklas Ekdal skriver idag på ledarsidan Korna värre än bilarna om köttindustrins stora påverkan på växthuseffekten. Det är förstås välkommet Ekdal skriver:

”När klimatförändringarna klättrar på dagordningen riktas ljuset oundvikligen mot köttindustrin.

Detta är förmodligen den minst kända källan till växthusgaser. Alla vet att kolkraftverk, bensinbilar och flygmaskiner bidrar till den globala uppvärmningen, men boskapen tävlar också i toppen.

Köttindustrin står för 18 procent av växthusgaserna, mer än transportsektorn.”
Han avslutar:

”I Europa håller lantbrukarintresset hela EU-projektet som gisslan. Dags att släppa ut korna.”

Exakt. Slopa köttsubventionerna och gör köttet dyrare och vego billigare med en köttskatt!


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Köttets miljöskuld på DNs ledare”

  1. Profilbild för Kalle Axelsson och Camilla Flodin
    Kalle Axelsson och Camilla Flodin

    Bra! Vi blev så överraskade av att läsa nåt bra på DN:s ledarsida att vi skrev ett berömmande brev till Krönikör Ekdal.

    Vi vill också ha köttskatt och mjölkskatt vore inte så tokigt heller!

    Tack för ett bra arbete.

  2. Profilbild för Jens Holm
    Jens Holm

    Tack för det. Lägg upp hans svar om ni får något.

  3. Profilbild för Jonas
    Jonas

    Hittade det här på socialist.nu

    Grisuppfödning
    Det förtjänar också att påpekas att mer än en tredjedel av all fisk som fångas (och behålls) mals till fiskmjöl. Det används till att föda upp grisar och kycklingar och till och med till bränsle. Det kan knappast anses vara en effektiv användning av naturresurser, med kunskap om att det går åt 90 kilo fisk för att få fram ett kilo kyckling.

    För att rädda fisken i östersjön bör vi alltså sluta äta gris