Ät mindre kött, säger Storbritanniens regering

Läser i This is London om Storbritanniens nya satsning på miljövänlig mat. Äntligen makthavare som fattat kopplingen mellan köttkonsumtion och växthuseffekten. Nu hoppas jag på skarpare åtgärder än en hemsida. Fram för en köttskatt!

Det hela handlar om att Storbritanniens regering, genom miljöminister Ben Bradshaw, har lanserat webbsidan: Greener Food. This is London skriver:

”Herr Bradshaw konstaterade att livsmedelsproduktion är lika skadligt [för växthuseffekten] som privata transporter och hushållen. Han talade om regeringens nya hemsida som rekommenderar konsumenterna att hjälpa planeten genom att undvika kött, ost och även brittiska grönsaker odlade utanför säsongen.” (min fetstil).
Tidningen fortsätter:

Greener Food gör klart att ätande av nötkött, lamm, kyckling och mjölkprodukter påverkar den globala uppvärmningen genom den energi och markyta som går åt för att föda upp djuren. Får och kor släpper också ut farlig metangas.”

no_meat.jpgSom sagt: Helt korrekt analys (vilket också har stöd hos vår tidigare svenska regering). Vilken regering i världen törs vara först med att låta köttet bära sina kostnader?

Läs också mitt tidigare inlägg om FAO-rapporten som menar att köttproduktionen förvärrar växthuseffekten mer än alla transporter.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

6 svar till ”Ät mindre kött, säger Storbritanniens regering”

 1. Profilbild för trollhare

  Äntligen makthavare som fattat kopplingen mellan köttkonsumtion och växthuseffekten

  Äntligen har de fattat att det är människan som gjort det öht…

 2. Profilbild för Magnus Ahlkvist

  Hej Jens,

  Nemi håller med, ät mindre kött. Annars jävlar 🙂

  http://www.dn.se/content/1/c6/52/61/17/nemi_20070205.gif

 3. Profilbild för jens

  Hej Magnus,
  Yes, Nemi är grym.

 4. Profilbild för Ö.
  Ö.

  Hej.
  Fick höra någonstans, (och det är kanske från den artikeln ryktet kommer ifrån) att äta en hamburgare på Mc.D kostade lika mycket resurser som att ha kylskåpet öppet i ett helt år. Det var något att det gick åt så mycket vatten att göra hamburgaren. Mhm.. du som orkat läsa igenom hela artikeln vet du om det finns någon sådan jämförelse? Jag tycker det låter extremt.

 5. Profilbild för jens

  Hej Ö
  Jag vet inte nåt om det exakta ex, men jag har hört liknande grejer. För att få fram ett kilo nötkött behövs mellan 15 000 – 100 000 (!) liter färskvatten, beroende på uppfödningsmetod och foder. Så det är tvivelsutan enorma resurser som slösas bort.
  J.

 6. Profilbild för Ellie

  Good Day. Keep cool and you command everybody.
  I am from Darussalam and now study English, give true I wrote the following sentence: ”Sure that before you buy your bathroom makeup mirror, you have considered your need.”

  Best regards :-), Ellie.