Le Pen ordförande

Imorse hade vi konstituerande möte med utskottet för internationell handel. Det innebär att en ny ordförande och presidium skulle väljas. Glädjande nog var min vänsterkollega tysken Helmuth Markov föreslagen som ordförande (GUE/NGL-gruppens enda ordförande för ett utskott). Dessvärre var det mindre roligt att se vem som höll i ordförandeklubban för mötet: högerextremisten Jean-Marie Le Pen! Av tradition är det den äldste utskottsmedlemmen om ska leda mötet vid sådana här tillfällen.

Nåväl, mötet gick helt OK och Le Pen ställde inte till med några rabalder. Helmuth valdes med acklamation och Le Pen muttrade vid ett senare tillfälle om något han ville ha till protokollet, men jag tror inte nån förstod vad han menade.

”Det var första gången jag såg honom på ett utskottsmöte. Han lär nog inte dyka upp igen”, sa en av utskottsmedlemmarna efter mötet. Näe, det får man hoppas.

Idag är det en demonstration mot Colombias utrikesminister Consuelo Araujo, som är i Bryssel idag. Den ska jag förstås vara med på. Just hon är rätt intressant eftersom hon anklagas för att ha kopplingar till de ökända paramilitära grupperna (som förföljer oppositionen i landet). Jag ska göra mitt bästa för att påpeka att det inte råder någon demokrati i ett land som Colombia där aktivister mördas varje dag på grund av sitt politiska engagemang.


Publicerat

i

av

Etiketter: