Köttbidrag: 388 miljoner euro

Grattis Swedish Meats och alla andra köttproducenter. Från och med i år kommer ni kunna tvångsuppföda, transportera och slakta ännu fler djur. Ni får nämligen 388 miljoner euro i  EU-bidrag från EU. Allt enligt ministerrådets förordning ”Om saluföring av nötkött från djur på högst tolv månader”. Syftet är att ”förbättra saluföringsvillkoren för nötkött från djur på högst tolv månader”, som det står i beslutet.

Som EU-parlamentets förste vegan är det bara att erkänna sig besegrad: Ni vann lobbyracet mot EU-kommissionen och ministerrådet. 388 miljoner fräscha kötteuros mot 0 :- vegodito. Det måste klirra skönt i kistan hos det europeiska köttkapitalet.

P S Om länken ovan inte funkar kan köttbeslutet laddas ned här:
meat_com2006_0487sv01.pdf

4 reaktioner på ”Köttbidrag: 388 miljoner euro

 1. Jag har nu kollat igenom dokumentet men ser ingenstans var det nämns något om vart pengarna ska gå.
  Förslaget verkar, i mina ögon, enbart innebära att man inför gemensamma bestämmelser för hur man ska märka köttet. Det står att förslaget inte påverkar gemenskapens budget.

  På ett enda ställe nämns utgifter överhuvudtaget och det är på sista sidan i fältet ”Anslag”. I dokumentet finns ingenting som motiverar några stora utgifter. Sista sidan verkar till och med (förutom ”Anslag”-fältet) skrika ut att det inte kommer kosta någonting.

  Jag är inte EU-parlamentariker och kan ju ha missat något.
  Förklara gärna!

  För övrigt gillar jag din blogg. Det är jätteintressant att följa arbetet i parlamentet inifrån, trots att jag inte håller med dig i alla frågor (vissa, men inte alla).

 2. Hej Emil,
  Tack för dina synpunkter.

  Du har en päng i att det inte är några renodlade reklampengar. Jag har justerat mitt inlägg utifrån det. Jag uttyckte mig kanske väl tillspetsat.

  Men faktum kvarstår att köttproducenterna ska få 388 miljoner euro för det som borde vara deras egen uppgift: att märka köttet.

  Syftet med en bättre märkning i sannolikt i förlängningen att öka försäljningen av nötköttet. Vilket indirekt förstås av formuleringen från bestämmelsen:

 3. Enligt kontroll med Jordbruksverket är detta med 388 miljoner euro en missuppfattning. 388 miljoner kronor är EU:s totala budget för stöd till nötköttsproduktion. Förslaget om märkningen belastar inte budgeten eftersom inget specifikt stöd riktas till denna åtgärd. Det ska finansieras av branschen själv.
  / Malin Malmgren, journalist

 4. Hej Malin. Tack för det viktiga påpekandet. Du har rätt i att de 388 miljoner eurona rör hela budgetposten för nötkött. Men det är ändå absurt att EU ska detaljstyra saker som köttmärkning (i syfte att underlätta försäljningen). Därför röstade jag emot detta betänkande, som var uppe idag. Tyvärr var vi som röstade nej i minoritet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s