Abbé Pierre är död

abbe_pierre.jpg Igår avled Abbé Pierre, präst och grundare av Emmausrörelsen. Abbé Pierre blev 94 år. Henri Grouès, som han egentligen hette, föddes i Lyon, Frankrike, den 5 augusti 1912. Han blev präst och anslöt sig till Kapucinorden på 1930-talet. Även om han engagerade sig i motståndsrörelsen under andra världskriget var det kanske inte förrän efter kriget han verkligen radikaliserades. En januarinatt skakades han av nyheten om en liten pojke som frusit ihjäl under ett bussvrak i Paris. När senare en vräkt kvinna frös ijhäl samlade Pierre tusentals fransmän i protest mot hemlöshet och dåliga bostäder.

Och så fortsatte han outtröttligt under hela sitt långa liv. I min fotobok ”Abbé Pierre – images d´une vie” ser man barfotaprästen i tältläger, predikandes i kyrkor, på nattvandringar bland hemlösa i Paris och som uppviglare på massmöten. Så sent som 1991 hungerstrejkade han tillsammans med illegala flyktingar i Saint-Josephkyrkan i Paris.

Det var under 1950-talet han byggde upp Emmaus-rörelsen. I Frankrike skulle den främst verka för de hemlösas sak. När den spred sig till Sverige under 1960-talet blev den känd som en religiöst obunden solidaritetsorganisation som samlar in pengar och kläder till befrielserörelser runt om i världen. Man tog fasta på Abbé Pierres måtto: ”Inte bara för att lindra nöd, utan också för att avskaffa nödens orsaker”.

Abbé Pierre är död – men hans idéer lever vidare. Sedan några veckor sedan protesterar hemlösa i Paris på Abbé Pierre-manér: i form av en tältaktion längs chicka Canal Saint-Martin i Paris. Man har bestämt sig för att få upp hemlösheten på dagordningen inför vårens presidentval.

Emmaus sägs vara den plats där lärjeungarna såg Jesus återuppstånden. Då Emmaus idag Saint-Martin.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Abbé Pierre är död”

 1. Profilbild för Birgitta Göranson

  Hej där! Jag undrar om du skulle vilja skicka din text till catherine.tittelein@emmaus-international.org? Catherine försöker samla in så mycket material som möjligt av det som skrevs förra veckan i samband med att Abbé Pierre avled.
  Jag som frågar heter Birgitta Göranson och är aktiv inom emmausrörelsen sen början av 70-talet. Jag sitter med i den internationella styrelsen – och kan hälsa från ceremonierna i Notre Dame och Esteville att vi på alla sätt försöker föra idéerna vidare, bl a genom att INTE låta franska media förminska betydelsen genom att göra aP till en inhemsk angelägenhet som man till varje pris försöker helgonförklara… För tvärtom – situationen i världen är ju onekligen sådan att det bara är att hugga i, såväl lokalpolitiskt som globalpolitiskt för att göra en annan värld möjlig.

 2. Profilbild för jens

  Hej Birgitta,
  Du får gärna kopiera den och skicka iväg den själv, el hänvisa till bloggen.

  mvh jens