Abbé Pierre är död

abbe_pierre.jpg Igår avled Abbé Pierre, präst och grundare av Emmausrörelsen. Abbé Pierre blev 94 år. Henri Grouès, som han egentligen hette, föddes i Lyon, Frankrike, den 5 augusti 1912. Han blev präst och anslöt sig till Kapucinorden på 1930-talet. Även om han engagerade sig i motståndsrörelsen under andra världskriget var det kanske inte förrän efter kriget han verkligen radikaliserades. En januarinatt skakades han av nyheten om en liten pojke som frusit ihjäl under ett bussvrak i Paris. När senare en vräkt kvinna frös ijhäl samlade Pierre tusentals fransmän i protest mot hemlöshet och dåliga bostäder.

Och så fortsatte han outtröttligt under hela sitt långa liv. I min fotobok ”Abbé Pierre – images d´une vie” ser man barfotaprästen i tältläger, predikandes i kyrkor, på nattvandringar bland hemlösa i Paris och som uppviglare på massmöten. Så sent som 1991 hungerstrejkade han tillsammans med illegala flyktingar i Saint-Josephkyrkan i Paris.

Det var under 1950-talet han byggde upp Emmaus-rörelsen. I Frankrike skulle den främst verka för de hemlösas sak. När den spred sig till Sverige under 1960-talet blev den känd som en religiöst obunden solidaritetsorganisation som samlar in pengar och kläder till befrielserörelser runt om i världen. Man tog fasta på Abbé Pierres måtto: ”Inte bara för att lindra nöd, utan också för att avskaffa nödens orsaker”.

Abbé Pierre är död – men hans idéer lever vidare. Sedan några veckor sedan protesterar hemlösa i Paris på Abbé Pierre-manér: i form av en tältaktion längs chicka Canal Saint-Martin i Paris. Man har bestämt sig för att få upp hemlösheten på dagordningen inför vårens presidentval.

Emmaus sägs vara den plats där lärjeungarna såg Jesus återuppstånden. Då Emmaus idag Saint-Martin.

2 reaktioner på ”Abbé Pierre är död

  1. Hej där! Jag undrar om du skulle vilja skicka din text till catherine.tittelein@emmaus-international.org? Catherine försöker samla in så mycket material som möjligt av det som skrevs förra veckan i samband med att Abbé Pierre avled.
    Jag som frågar heter Birgitta Göranson och är aktiv inom emmausrörelsen sen början av 70-talet. Jag sitter med i den internationella styrelsen – och kan hälsa från ceremonierna i Notre Dame och Esteville att vi på alla sätt försöker föra idéerna vidare, bl a genom att INTE låta franska media förminska betydelsen genom att göra aP till en inhemsk angelägenhet som man till varje pris försöker helgonförklara… För tvärtom – situationen i världen är ju onekligen sådan att det bara är att hugga i, såväl lokalpolitiskt som globalpolitiskt för att göra en annan värld möjlig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s