Fråga: Irak – kontrakt till europeiska företag?

Först bombar USA m fl, sedan ska deras företag dela på krigsbytet: Irak och dess oljefyndigheter… Efter att ha läst en mycket intressant artikel i Arbetaren ställde jag igår denna fråga till EU-kommissionen. Frågan finns också att ladda ned här:
frågakomm20070119irak.doc

2007-01-19
Fråga till EU-kommissionen, Återuppbyggandet av Irak

Återuppbyggnaden av Irak har hittills kostat omkring 35 miljarder dollar, pengar som kommit såväl från USA som från irakiska oljepengar. Det har i media rapporterats att mellan ”2003 och 2004 gick över 80 procent av återuppbyggnadskontrakten till amerikanska bolag”. Det handlar i sin tur om bolag som haft nära kontakt med Bushadministrationen.  Resterande uppdrag har getts till företag från länder som var allierade med USA i invasionen av Irak. Enbart en mycket liten del av kontrakten har getts till irakiska företag. Detta innebär att utländska företag idag har ett mycket stort inflytande över återuppbyggnaden av Irak.
 
Har kommissionen uppgifter över hur kontrakt för återuppbyggnad i Irak har fördelats efter 2004, vilka europeiska företag som idag är verksamma i Irak och finns det mekanismer för bevakning och kontroll av de europeiska företag som idag har verksamhet i Irak?


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Fråga: Irak – kontrakt till europeiska företag?”

 1. Profilbild för kick leijnse
  kick leijnse

  Hej,
  Vill bara påpeka att 3 saker är viktiga i detta sammanhang
  1. Hur mycket av den så kallade återuppbyggnaden är i verklighet militära investeringar.
  2. Hur mycket har investerats av Irakiska oljepengar.
  3. Korruptionsskandalerna har duggat tätt. Finns en uppskattning av hur mycket som har försvunnit och vart.
  mkh
  kick leijnse

 2. Profilbild för Nadia

  ”Enbart en mycket liten del av kontrakten har getts till iranska företag.”

  Menade du verkligen ”Iranska” eller ska det vara ”Irakiska”?

  Med vänliga hälsningar

 3. Profilbild för jens

  Oj, det ska försås vara irakiska. Ska genast ändra. Tack.
  Ang investeringarna har jag för mig att Arbetarenartikeln tog upp det. En stor del finansieras med irakiska oljepengar, vill jag minnas.