Riggat val av talman för EU-parlamentet

Idag har EU-parlamentet utsett en ny talman/ordförande. Vissa inom EU-kretsar tyckte nog att detta var en av den viktigaste omröstningen på länge. Det var det inte. I själva verket var valet uppgjort. Det har det varit sedan 2004 då de två största partigrupperna: den konservativa och sossegruppen gjorde upp om alla viktiga poster i EU-parlamnentet. Man bestämde bland annat att sossarna skulle börja att få ha ordförandeskapet, vilket de fick med Josep Borrell. De konservativa skulle sedan få ta över, vilket de nu har gjort, när Hans Gert Pöttering har utsetts till ordförande. Det är precis som dansken och EU-kritikern, Jens Peter Bonde, sa: detta är inget val, det är en ”kröning”.

Varje ordförandekandidat fick hålla ett femminutersanförande innan omröstningen. Pöttering sa iallafall en sak: ”Guantanamo är inte förenligt med vår rättsordning”. Bra! Nu förutsätter jag att EU-parlamentet blir stenhårt mot USA i framtiden.

Jag röstade på min partigrupps ordförandekandidat, Francis Wurtz. Hans anförande var för övrigt bra, förstås. Som vanligt med en förhoppning om ökad internationell solidaritet: kritik mot EU:s underdånighet mot USA, för palestiniernas rättigheter och mot kriget i Irak.

Resultatet blev så här:
Hans Gert Pöttering, de konservativa, 450 röster
Monica Frassioni, de Gröna, 145 röster
Francis Wurtz, vänstergruppen, 48 röster
Jens-Peter Bonde, Indem, 46 röster

Som sagt, alla visste redan att Pöttering skulle vinna omröstningen. Det enda någolunda förvånande – och också hoppfulla – är att utmanarkandidaterna tillsammans fick drygt 250 röster. Det innebär att det var över 100 fritänkande socialdemokrater och liberaler som trotsade partipiskan och röstade mot överenskommelsen mellan sossarna och de konservativa. Bra! Röstningen var hemlig, så tyvärr går det inte att kontrollera vem som röstat hur.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Riggat val av talman för EU-parlamentet”

  1. Profilbild för Marie

    Sorry. It’s takin’ whatever comes your way, the good AND the bad, that give life flavor. It’s all the stuff rolled together that makes life worth livin’.
    I am from Comoros and too poorly know English, give please true I wrote the following sentence: ”You could discover your answer in just minutes.”

    Thank you very much :(. Marie.

  2. Profilbild för Ares

    Good Day. I love my past. I love my present. I’m not ashamed of what I’ve had, and I’m not sad because I have it no longer. Help me! Looking for sites on: The step of culture insect in henchmen retains from infected role shampoo.. I found only this – [URL=http://cecal.net/Members/Provillus]does Provillus work for receding hairline[/URL]. research causes that mutagenicity to mammalian toupée example melanin is much natural. Potential for being the vulnerable head in which john wayne very observed his right acute water. Thanks :cool:. Ares from Sweden.