Fråga till EU-kommissionen: Uranbrytning

Jag är oroad över EU:s möjligheter att kräva rätt till Sveriges potentiella urantillgångar (som kan användas till kärnkraft). Det kan nämligen tolkas så enligt Euroatomfördraget. Jag har därför idag ställt följande fråga till EU-kommissionen:

Undantag för klyvbart uran?
Enligt Euroatomfördraget har EU option på allt klyvbart material i unionen, det skulle innebära att ett medlemsland, om EU använder optionen, inte kan bestämma själva över det uran som framställs i det berörda landet. Det finns en diskussion om ifall Sverige fick undantag från denna regel i samband med anslutningsfördraget vid medlemskapet.

I den gemensamma förklaringen i Sveriges anslutningsfördrag i EU står att läsa att det är Sverige som medlemsland ”som avgör i överensstämmelse med sin specifika nationella politik om den skall producera kärnenergi eller inte ”samt att ”Varje medlemsstat avgör vilken politik den skall föra när det gäller slutstegen i kärnbränslecykeln”.

Kan kommissionen bekräfta att detta undantag för Sverige gäller angående tillämpningen av Euroatomfördraget?

En reaktion på ”Fråga till EU-kommissionen: Uranbrytning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s