Kommissionen vill tvinga Sverige in i EMU

För ett tag sedan frågade jag EU-kommissionen vad man ansåg om Polens planer på en folkomröstning om EMU. Jag visste att detta var något kommissionen oroade sig för. Nu har jag fårr svar på tal: EU-kommissionär Joaquin Almunia, med ansvar för EMU, svarade mig igår. Han säger helt öppet att han inte vill att Polen ska ha någon folkomröstning. Så här svarar han bland annat:

”Polen har ratificerat fördraget och frågan om huruvida en medlemsstat bör fullgöra sina skyldigheter enligt fördraget eller ej bör inte avgöras i en folkomröstning.”

Vad som är än värre – och då har Almunia redan lagt sig i ett lands inre affärer – är att Almunia säger att Sverige måste ansluta sig till EMU, förr eller senare. Lyssna på detta praktexempel på komplett folkförakt för det svenska folkomröstningsresultatet:
”Upprättandet av en ekonomisk och monetär union och en gemensam valuta ingår i EU:s mål, och gemenskapens verksamhet och uppgifter enligt fördraget syftar till att uppnå dessa mål. EU-medlemskapet innebär därför en skyldighet att införa euron. Med undantag av Danmark och Förenade kungariket, som har ett lagstadgat undantag, krävs det att de medlemsstater som ännu inte ingår i euroområdet inför euron som enda valuta och att de därmed skall sträva efter att uppfylla konvergenskriterierna.”

Läs gärna mina kommentarer angående detta i Europaportalen.

Man kan läsa min fråga och EU-kommissionens svar här (som word): emu_polen_frsvar2006-12-19.doc

En reaktion på ”Kommissionen vill tvinga Sverige in i EMU

  1. Bra att detta granskas! Absurt och otroligt odemokratiskt från kommissionen. Vad säger Wallström? Stödjer hon detta, tro?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s