Strasbourg, december on

01.30 Kan inte sova. Vad gör man? Jo, ringer Jonas, min föregångare i EU-parlamentet. Han bor ju i USA och klockan är bara tidig kväll därborta. Pratar en halvtimme. Han verkar ha det fint därborta, medan en annan får tampas med EU-byråkratin 🙂
02.15 (cirka) Somnar.
09.05 Vaknar.
09.30 Går runt på stan bland julgranar och marknadsstånd. Söker mobilladdare. Men inget öppet. Tänker på omröstningen om Reach som jag har framför mig. Today is the day… Efter idag är mitt ansvar i frågan över. Hissnande känsla.
10.00 Affärerna öppnar. Jag köper tre (!) laddare. Lika bra. Nu kan jag ha en i Bryssel, en i Strasbourg och en i Sthlm. Dessutom två sen tidigare som man kan ha överallt. Skönt att slippa o tänka på vad det kostar. Som EU-parlamentariker har man råd. Även det en ny och hissnande känsla.
10.35 Tillbaka i parlamentet. Käkar frukost med några GUE-vänner. Det är snarare lunch för deras del, påpekar de… (fast dom var ju inte här till nästan midnatt igår å andra sidan).
11.30 Röstmöte.
11.56 Intervjuas om Reach av slovensk (!) teve. Jag är hård mot PSE-EPP-uppgörelsen. Jag tror det var det de ville höra.
12.02 Springer in i salen. Voteringen har inte börjat ännu.
12.15 Efter en massa formaliteter och ordningsfrågor börjar omröstningen. Tror jag ja… Sjävlklar måste Sacconi få prata, och miljöutskottets ordförande Florenz och…
12.20 Nu börjar den iallafall. Snipp snapp slut. Där förlorade vi och de gröna med röstsiffrorna 529-98. 98 för vänstergruppen-de grönas förslag alltså. Ett kraftigt urvattnat Reach är ett faktum. Sverige måste försämra sin lagstiftning på vissa områden. Sånt känns verkligen surt.
12.21 Åsa Westlund springer fram till Sacconi med en jättebukett blommor. Jag suckar högt. Andra applåderar. Vad ska han ha blommor för, och varför från henne? Hon som varit en av hans kritiker… Suck, suck, var ordet. Lena Ek (c) och Anders Wijkman lägger ned sina röster. Var det inte Ek som var ute i svensk media förra veckan och sa att hon skulle rösta emot? Jo, det var det. Suck, suck. Vilken opportunism! Sjävlklart röstar sossarna emot att medlemsländerna ska kunna ha hårdare lagstiftning (även EU-kritikern Anna Hedh). Ännu mera suck!
12.26 Vi fortsätter att rösta om massa andra saker. Tv-direktiv: går åt skogen; mer reklam och produktplacering. Industrin kan jubla. Utsläppsnivåer för bilar, Euro-5 går också åt skogen; undantag för statsjeepar och medlemsländer förhindras ha hårdare lagar (precis som i Reach). Det här är verkligen EU när det är som sämst. Och än värre är att sossar och moderater röstar gemensamt mot att medlemsländerna ska kunna gå före.
13.45 Äter i matsalen. Det var en lång votering. Och dålig sådan. Får sällskap av italienaren Guidoni, från min grupp. Han är egentligen austronat till yrket. Fascinerande! Upptäcker räkor i salladen. Äckligt!
14.10 Springer iväg till ett annat möte. Om CIAs olagliga flygningar av människor.
15.15 Joggar längs kanalerna. Skönt att rensa huvudet.
16.40 Möte med en Helder, fransk djurrättskille som jobbar på brittiska Animal Defenders International. Diskuterar uppropet för att förbjuda djurförsök på apor.
17.35 Möte med Intergroup for Animal Welfare. Diskussion om cirkus och förbud mot import av hund- och kattskinn (som min kollega Eva-Britt kommer att bli ansvarig för för parlamentets räkning, kul!).
18.40 I sessionssalen. Egentligen skulle jag debattera min fråga till ministerrådet om huruvida handelsavtalet med Israel kommer att hävas, men får besked om att det inte kommer att hinnas med. Ska få ett skriftlig svar imorgon istället. Känns inget vidare, det heller. Dessutom har jag fått skavsår.
18.50 Haltar upp till kontoret. Har två mobiler på uppladdning. Perfekt. Skriver en kort debattartikel om Reach. Snart är det julfest med min grupp. Precis vad jag behöver: en stor fest för att glömma dagens dåliga resultat.


Publicerat

i

av

Etiketter: