Strasbourg december, ti

06.45 Snoozar mig igenom morgonen. Vill inte kliva upp.
07.56 Kliver motvilligt upp. NU är jag sen och måste skynda mig.
08.30 Går runt i stan ooch söker förgäves efter ett ställe som är uppet som säljer mobilladdare.
11.00 Röstmöte med den nordiska gruppen, NGL, som ingår i vänstergruppen GUE. Vi går igenom de 20-talet ärende vi ska rösta om inom en halvtimme.
11.25 Omröstningen börjar snart. Jag skyndar mot plenisalen. Passar på att kolla hur många som skrivit under upprop 64/2006för ett stopp mot djurförsök på apor. Bara 46 stycken. Borde kunna bli många fler. Ska fortsätta att lobba för underskrifter.
11.33 Omröstningen börjar. Tror jag, ja. Där står istället Manuel Barroso, kommissionens ordförande, och redo att hålla tal. Jag är rädd för att det kan bli en lång sittning. Mycket riktigt. Vi ska snart rösta om två nya kommissionärer, Meglena Kuneva och Leonard Orban från Rumänien respektive Bulgarien, och då måste förstås kommissionens ordförande få hålla ett tal. Plus ordförandena för alla partigrupper…
Bild074.jpgBild072.jpg
11.40 Barroso talar. Margot Wallström sitter vid hans vänstra sida. Barrosos tal – en massa fina ord, tack, tack, men vi vill rösta – följs av partigruppsordföringarna: Poettering, EPP, Schultz, PSE, Watson, Alde, Frassoni, de Gröna, Wurtz, GUE/NGL, Crowley, UEN, Titford, IND/DEM och Gollnisch, NI. Ja, det är ungefär lika upphetsande som det låter. Schultz talar sig varm för ett nytt fördrag, d v s en ny eu-grundlag. Poettering erkänner att han inte visste att han skulle tala och inte vet vad han ska säga, ändå pratar han på en massa. Liv i luckan blir det först när Titford (som är i samma grupp som Junilistan) kritiserar utvidgningen med Bulgarien och Rumänien med att leda till byggandet av en eu-superstat. Han kritiserar också bristen på demokrati i EU. Helt rätt. Ändå får han en massa burop och protester. Jag är för utvidgningen, men kan hålla med honom i en del av hans kritik. Men illa blir det – riktigt illa – när han varnar för massinvandringen från de nya medlemsländerna. Suck!
12.00 Vi röstar in de två nya kommissionärerna med solklar majoritet.
12.03 Omröstningen avbryts tillfälligt för utdelande av Sakharovpriset som EU-parlamentet varjhe år delar ut till förkämpar för tankefrihet och mänskliga rättigheter. Årets mottagare är den vitryske oppositionsledaren Alexander Milinkevitj.
12.10 Milinkevitj tar emot priset och håller sitt tacktal. Milenkevichs tal är bra. Fullt av uppmaningar till ickevåld och vänskapliga relationer med Ryssland. Han kritiserar EUs invandringspolitik och att EU från och med 2007 höjer visumkostnaden till 60 euro. ”Ni håller på att bygga upp en ny Berlinmur!” säger han, och har ju helt rätt. Jag stödjer priset, såklart och tycker att Lukasjenkos styre i Vitryssland är bisarrt. Men jag är också orolig för vart länderna i det forna östblocket är på väg. Till små vasallstater för USA och EU? Jag är glad över att det finns vänsterrörelser i de forna östländerna som slå vakt om välfärdsstaten, är emot kapitalism, men samtidigt kämpar för demokrati. Jag är osäker på var Milinkevitj står i de frågorna. Han är tyvärr inte nån större anhängare av vänsterpolitik.
12.35 Tacktalet avslutat och voteringen återupptas.
13.00 Voteringen avslutat.
13.02 Går förbi outsourcad EU-personal som strejkar mot dåliga arbetsvillkor och mot Manpover.
Bild076.jpg
Säkerhetspersonalen försöker förjäves få tyst på dem.
De skriker och söker stöd från oss EU-parlamentariker. Jag ropar att jag stöder dem. Är det nån som hör? Vet ej. Bra med strejk i alla avseenden.
13.05 Äter lunch i matsalen. Plockar åt mig två stora salladstallrikar. Blir bestört när jag upptäcker tonfisk i b å d a salladerna. Äter endast en liten del för att undvika fisken. Måste ta itu med detta med matsalspersonalen. Är det inte absurt att de stoppar kött i salladsbuffén. De borde åtminstone sätta upp en varningsskylt. Minst!
13.30 Reachmöte med min kollega Lisa. Vi förbereder oss inför eftermiddagens pressträffar.
14.30 Pressträff med europeiska journalister, arrangerat av vänstergruppen om bl a Reach. Upptäcker att det finns tolkning från svenska, vilket underlättar.
15.00 Pressträff med svenska journalister om Reach. Roger har fixat vanligt bryggkaffe. Fantastiskt!
15.30 Separata intervjuer med två andra svenska journalister om Reach.
16.15 Blir intervjuad av ERT, grekiska SVT, om Reach. Kameramannen påpekar att jag måste knäppa skjortan. Tur att nån håller koll.
16.35 Tillbaka på kontoret. Eva-Britt och Hanna vill dricka kaffe. Klart att man hakar på.
17.00 Tillbaka på kontoret. Mer mejl och samtal.
17.30 Förbereder kvällens debatt om utsläppsnivåer för bilar, Euro-5. En av våra miljösekreterare italienaren Roberto, hjälper mig.
19.00 Gruppmöte med GUE/NGL.
19.25 Smiter ut och käkar middag. Vet att det inte är helt OK, men är så hungrig att jag bara måste. Blir positivt överraskad när både kvinnan före mig i kön och mannen efter (och jag förstås) ber om vegetarisk mat. Pasta, spenat och stekta grönsaker. OK, men inte super.
19.58 Tillbaka på gruppmötet. Snart kommer vi diskutera Reach.
20.15 Diskussion om Reach. Vi har bjudit in Europafackets ledare Tony Musu, som säger att han stödjer våra Reachkrav och att han är besviken på den kompromiss som sossar och konservativa har gjort. Jag får med mig gruppen på att rösta med mig, d v s för vårt alternativa Reachpaket. Inte oväntat, men bra!
21.05 Mötet över och tillbaka på kontoret. Läser mejl och finputsar mitt enminuterstal om Euro-5 som kommer att gå av stapeln efter kl 23.00. Suck!
23.14 Talar i kammaren om Euro-5, utsläppsnivåer för bilar. Går bra. Men, suck, på en minut (var den talartid jag fick) hinner man inte mycket. Läs talet här om du vill: Euro-5.
23.45 Är tillbaka på Hotel l´Europe. Snart sovdags, tack och lov.


Publicerat

i

av

Etiketter: