Köttkonsumtionen större miljöhot än bilismen

Förra veckan publicerade FNs livsmedelsorgan FAO rapporten ”Livestock´s Long Shadow”, som konstaterar att animaliekonsumtionen är en av de största miljöbovarna. Man skriver bland annat att djuruppfödningen bidrar till större påverkan på växthuseffekten än transporter. Denna slutsats borde få forskare och politiker att tänka om i grunden.

FAO skriver i ett pressmeddelande på engelska bland annat:

According to a new report published by the United Nations Food and Agriculture Organization, the livestock sector generates more greenhouse gas emissions as measured in CO2 equivalent – 18 percent – than transport. It is also a major source of land and water degradation. “Livestock are one of the most significant contributors to today’s most serious environmental problems. Urgent action is required to remedy the situation”, says Henning Steinfeld, Chief of FAO’s Livestock Information and Policy Branch and senior author of the report.

Man konstaterar också att köttproduktionen bidrar kraftigt till skogsskövling och ökad påfrestning på färskvattentillgångarna:

”Livestock now use 30 per cent of the earth’s entire land surface, mostly permanent pasture but also including 33 per cent of the global arable land used to producing feed for livestock, the report notes. As forests are cleared to create new pastures, it is a major driver of deforestation, especially in Latin America where, for example, some 70 per cent of former forests in the Amazon have been turned over to grazing.”
The livestock business is among the most damaging sectors to the earth’s increasingly scarce water resources, contributing among other things to water pollution from animal wastes, antibiotics and hormones, chemicals from tanneries, fertilizers and the pesticides used to spray feed crops.

Just det! Att minska köttkonsumtionen borde vara högst upp på dagordningen för varje miljöorganisation med trovärdighet. Att ha differentierade avgifter på spannmål borde också vara en självklarhet; så att vegetabilier för foderproduktion blir dyrare och för direktkonsunsumtion av människor blir billigare. Visste du till exempel att två tredjedelar av all spannmål som skördas i Sverige blir djurfoder. Endast en tredjedel blir livsmedel för människor. Vilket slöseri! Sist men inte minst; ge oss en köttskatt så att köttet får bära alla sina kostnader och så att intäkterna kan göra nyttig mat billigare. Tyvärr finns det lite av sådan diskussion bland våra makthavare. Tack och lov diskuteras det mer bland vanligt folk. Tids nog ska nog saker och ting ändras…

Tyvärr konstaterar rapporten att köttkonsumtionen ökar kraftigt i världen:

With increased prosperity, people are consuming more meat and dairy products every year. Global meat production is projected to more than double from 229 million tonnes in 1999/2001 to 465 million tonnes in 2050, while milk output is set to climb from 580 to 1043 million tonnes.”

Jag tror att rätt drastiska åtgärder, som kommer att få en köttskatt att blekna i jämförelse, måste vidtas om inte den här trenden stoppas snart.

Läs gärna mer köttkonsumtionens miljöpåverkan och ladda ned min rapport ”Mat, miljö, rättvisa” på: www.rattvismat.nu Den finns även på engelska och finska för den som vill sprida den till andra läsare.

Rapporten Livestock´s Long Shadow – Environmental Issues and Options kan läsas här.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Köttkonsumtionen större miljöhot än bilismen”

  1. Profilbild för Robin Ivehult
    Robin Ivehult

    Skrämmande att det är så höga siffror, dock trevligt att det är en så stor organisation som FN som presenterar sammanställningen. Det kanske kan skapa lite bättre trovärdighet och slagkraft även bland de högt uppsatta makthavarna.

    Det är synd att den vanlige människan i samhället inte har så mycket att säga till om som de borde, för det känns som om fler och fler börjar förstå hur allvarliga miljöproblem vi har (dock märktes det inte i resultatet i årets val, men alla kan vi väl göra misstag. Detta misstag sitter tyvärr kvar i 4 år.) och att något drastiskt måste göras.

    Tack för din informationsspridning Jens! Det är sådant som behövs, att folk sprider informationen till varandra, så alla vet vad som pågår och inte bara följer det som hörs genom kommersiell media.