Reach, miljöomröstningar

8.30 Klev upp alldeles för sent. Var trött efter att ha jobbat hårt och kommit i säng sent igår. Äter två sojayougurtar, smörgås och dricker dyr men god apelsin o mangojos.
9.00 Cyklar till parlamentet. Undrar om de har något bonussystem för de som kör på cyklister när jag korsar stora Avenue Louise. Kändes iallafall som att en av bilarna verkligen siktade på mig. Men klart de misslyckas. Flyger fram över kullerstenarna (pittoreskt, men opraktiskt).
9.20 Redan en drös obesvarade mejl. Fattar inte; det sista jag gjorde igår kväll var ju att svara på massa mejl. Blir stressad över allt som ska göras idag: Reachförhandlingar, omröstning i miljöutskottet, Mittnyttintervju (SVT) och en massa möten. Förbannar mig själv för att ha sovit för länge. Är man inte på jobbet innan 8.30 för man inget gjort, som någon sa. Just nu känns det som det stämmer.
10.20 Miljöutskottet började kl 9.00. Men jag har kollat dagordningen och jag har inte missat något superviktigt. Det finns andra från min partigrupp som är där och håller koll.
10.30 Omröstningen ska snaryt börja. Bläddrar igenom röstlistor och diskuterar detaljer med Barbrie från min partigrupp.
10.40 Voteringen börjar. Vi röstar om miljöaspekter på tjänstehandel, läkemedel, uppdatering av något direktiv jag redan har glömt och en del annat.
11.10 Voteringen avslutad. Pratar med några andra ledamöter: Hur gick det i den och den frågan? Hur var det på det mötet? Hur mår den och den…
11.25 Kortintervju med Mittnytt. Egentligen är det min kollega Berit de gör ett reportage om. Hon är från Östersund. Men eftersom jag också är från regionen får jag också vara med på ett pyttehörn.
11.45 Lunch i matsalen. Broccoliquiche med pasta och tomatsås. Fantastiskt; inga ägg eller mjölk i quichen. Veganskt, med andra ord. Spetsar det hela med bönsallad och grönssakssoppa samt ungsbakat äpple med smälrt brunt socker över. Jag blir nog mätt idag också…
11.55 Roger dyker upp vid matbordet. Kul, trist o käka själv. Hanna och Lisa sluter snart upp.
12.50 Blir uppringd av Greenpeace om Reach.
13.00 Förmöte med Lisa inför förhandlingarna om Reach idag. Vi går igenom våra krav och vad som är lämpligt att ta upp. Igår var det trialog, d v s förhandlingar mellan ministerrådet (eg det finska ordförandeskapet), kommissionen och EU-parlamentet (som företräds av Reach-rapportören Guidio Sacconi). Vi konstaterar att vi fortfarande inte har fått några klara besked från rådet om en mängd helt avgörande Reachfrågor. Jag känner mig frustrerad och tycker att vi lika gärna kan lägga ned samtalen med rådet.
14.00 Förhandlingar med Sacconi om Reach. Jag företräder vänstergruppen, och alla åtta partigrupper har en s k skuggrapportör som förhandlar. Det blir hårda ordväxlingar. Jag, Caroline Lucas (de Gröna, England) och liberalernas Chris Davis (också England) kräver hårdare tag mot ministerrådet. Vi tycker att vi lika gärna kan rösta direkt i plenum utan att konsultera ministerrådet. Då måste vi förvisso göra upp i förlikning, men lika gärna det. Som det är nu har vi ju inte fått ett enda klart besked från ministerrådet. Jag tycker att Sacconi är otydlig med att svara på våra krav. Det är ju han som ska föra vidare dessa till rådet. Han förhandlar ensam för hela EU-parlamentet, vilket egentligen är helt sjukt. De konservativas representant, holländska Ria Oomen Ruijten, tycker däremot att vi gör framsteg i samtalen med ministerrådet. Inte så konstigt eftersom allt går hennes väg, d v s Reach håller på att urvattnas helt. På måndag hålls de sista överläggningarna med ministerådet, vilket innebär att vi måste komma överens nästa vecka (om det nu går). Den 13 december ska vi, troligen, rösta i plenum i EU-parlamentet. Jag kräver mer tid, som ett minimikrav, men får en avsnäsning av miljöutskottets ordförande konservativa tysken Karl Heinz Florenz som säger att det är omöjligt. Dessutom klagar han över hur jobbigt det är att få höra kritik av ”personer som inte ens är hälften så gamla som jag är” Jag snäser tillbaka och frågar vad åldern ska ha för betydelse. Davis blir sur på Sacconi för att han inte får svar på de frågor han ställer. Sacconi säger att han ska betrakta dom och inte glömma dem. Davis suckar. Alla suckar.
15.40 Förhandlingarna över. Jag, de Gröna och liberalerna är kvar i lokalen och diskuterar hur vi borde gå vidare. Sacconi kommer fram och säger något till Davis på italienska och sedan på franska: ”Jag har ju läst, jag har det här”, olkar jag det som med hjälp av min spanska och bristfälliga franska.
16.50 Köper en kaffe att ta med och en banan. Balanserar med kaffet upp till sjunde våningen och mitt kontor.
16.00 Möte med Emily McIvor från Peta Europe om Reach och hur man kan minimera djurförsöken inom Reach. Vi är båda oroliga och frustrerade. Men hon har en del bra ideer och vi lovar att hålla kontakten.
17.00 Är kvar på kontoret: Går igenom mejl, pratar i telefon, läser fler Reachdokument och gör en lista på allt som måste göras imorgon. Det blir en hel del.
20.25 Hanna ringer och frågar om jag inte ska komma ned till baren där hon och några från Junilistan sitter. Jo, det vill jag.
20.40 Cyklar ned till en sylta på Place Jourdan, som ligger bakom EU-parlamentet. Träffar Hanna och Jan-Å och Markus från Junilistan. Går över till snabbmatsstället vid dörren bredvid baren och klöper en falafel och pommes frites och tar med in i baren (det är tydligen så man gör om man vill käka på det stället), Dricker två Biere Blanche och ser 1-0 till Lyon mote Anderlecht bli 1-1.
22.15 Hinner se slutet på Lyon-Anderlecht. Blir 2-2 som nog Anderlecht ska vara mest nöjt med.
22.40 Laddar en tvättmaskin. Får man tvätta så här sent? Who cares. Har man inga kläder så har man inte.
23.00 Pratar med min fru på telefon. Konstaterar att det ska bli himla skönt att åka hem imorgon igen.
23.30 Läser Lasse Ohlys och Wiwi-Annes debattartikel om miljö i Aftonbladet. Blir glad.
23.45 Ser på Euronews om Volkswagens beslut att stänga fabriken i Forest, Bryssel och 4000 anställda kommer att förlora jobbet. Blir förbannad. Men gläds av att protesterna är stora.
23.50 Ser på samma kanal om valet i Nederländerna imorgon och vänsterpartiet SPs stundande framgångar (de är vänsterpartiets systerparti i Holland). Damn it! De ligger på 21 procent i undersökningarna! Det kan man sova gott till.
23.56 Ställer fram sopsäckarna inför insamlingen imorgon. Får inte glöma soporna imorgon…


Publicerat

i

av

Etiketter: