Strasbourg, onsdag

6.45 Uppstigning
7.20 Spårvagnen till EU-parlamentet
7.40 EU-parlamentet. Ännu en dag i politikfabriken tar sin början.
7.45 Frukost i kafeterian. Färskpressad apelsinjos är en blessing. Läser gratistidningarna Metro och 20 minutes.
8.15 På kontoret. Svarar mejl, läser ärenden och glömmer som vanligt bort att uppdatera mig på vad som händer hemma i Sverige.
8.30 Träffar journalist från utbildningsradion och Radio Stockholm i pressbaren. Blir intervjuad om svälten i världen, köttkonsumtion, global rättvisa m m. Känns som hemmaplan att diskutera de frågorna.
9.40 Lyssnar på debatten om tjänstedirektivet i plenisalen. Francis Wurtz, ordförande i min partigrupp håller ett bra inlägg. ”Det blir i slutändan domstolen som får avgöra vilken lagstiftning som ska gälla”, konstaterar han riktigt. Ingen vet vad som kommer att hända med arbetsrätten eller annan viktig nationell lagstiftning och överenskommelser när tjänstedirektivet har trätt i kraft. Dansken Jens Peter Bonde håller också ett bra inlägg om vikten av att de medlemsländer som vill måste kunna få ha hårdare lagstiftning på t ex arbetsrätten än resten av unionen. Jag instämmer. Jean Marie Le Pens dotter håller ett enminutersinlägg som faktiskt är helt OK. Hon varnar också för vad som ska hända för de anställda.
10.15 Tillbaka på mitt kontor. Business as usual.
11.00 Röstmöte med den nordiska vänstergruppen, NGL.
11.30 Votering i plenisalen.
12.00 Talmannen avbryter för ett halvtimmes anförande från emiren i Qatar. Jag smiter ut och käkar lunch istället. Äter med Bairbre igen.
12.30 Emiren avslutar sitt anförande och voteringen återupptas.
13.15 På kontoret igen.
14.25 Joggar. Solen skiner, 17 grader varmt. Perfekt joggingväder helt enkelt. Lyssnar på tecno, eurodisco och hiphop i mpg-spelaren. Har fått tag på en cykelkarta över stor-Strasbourg och följer ett stråk som går via EU/Europaråds-institutionerna, kanalen, hamnen och längs en gammal järnvägsvall som löper jämns med floden Rhen. Några kilometer in på andra sidan floden börjar Tyskland och bergen. Känns kosmopolitiskt att springa mitt i detta och lyssna på Looptroop. Springer tillbaka genom en skog. Bra det oxå. Tillbaka efter exakt en timme. Glad över att ha hittat ett bra joggingstråk.
16.00 Dricker kaffe med Åsa Westlund (s), Lisa och Åsas sekreterare.
16.20 Möte med Venezuelas ambassadör, Fernando-någonting. Han är Venezuelas yngsta ambassadör, 33 år. Pratar spanska. Kul!
16.45 En kvart försenad till Intergroup for Animal Welfare-mötet. Handlar om illegal fågelfångst och handel. Över hälften av alla fåglar som fångas i det vilda (t ex papegojor i Kongo) dör innan de hamnar i Europeiska djuraffärer. Absurt och måste motarbetas!
18.40 Kontoret. Fler mejl, Mejlar partikamraterna i vänstergruppen och uppmanar dem att skriva under uttalande nr 64 om primaterna. Läser det senaste om Reach, telefonsamtal och dekoration av mina annars kala väggar. Jag tror jag nu har bestämt mig för att ha ett vernissage om växthuseffekten på mitt kontor. Sätter upp sådana bilder och skrämmande statistik. Roger hjälper mig.
19.05 Får ett mejl om att jag är med i flera turkiska tidningenar idag med anledning av min fråga till ministerrådet om Turkiets behandling av sina minoriteter. Läser artikeln (läs den i den rikstäckande tidningen Star), som jag inte förstår nånting av. Men coolt att vara med i turkiskt press. Är nog första gången.
19.15 Roger och NGL-gänget försöker få med mig till en italiensk restaurang. Jag lovar att komma efter i taxi. Vill få ordning på kontoret först.
20.10 Träffar Roger m fl (svenskar, holländare, en finska och några irländare) på Villa Gasella. Bra restaurang men tar tid o få maten, sånt stressar en när man är hungrig. Blir bra veganmat efter att ha petat bort osten. Dricker rött vin.
01.00 Tillbaka på hotellet. Blev senare än väntat, men en bra kväll med mycket vin och roligt folk.
01.10 Bläddrar i en fransk tidskrift.
01.15 Somnar.


Publicerat

i

av

Etiketter: