Strasbourg, tisdag

8.00 Blir uppringd av Daniel, min assistent. Jag har båda nycklarna till vårt gemensamma kontor och han kommer inte in. Jag lovar att skynda mig till parlamentet.
8.30 Tar spårvagnen till parlamentet.
8.50 Låser upp mitt kontor. Daniel och jag sätter oss vid varsin dator och kollar mejl och förbereder oss för dagens arbete. Daniel gör röstlistor (listor som vi följer när vi röstar) och jag försöker sätta mig in i några av frågorna som är på agendan idag: Besök av Georgiens president, ändringar av den gemensamma jordbrukspolitiken CAP, läget i euroområdet (det som jag talade om igår) och mitt möte om Euro-5 (utsläppsnivåer för bilar).
9.30 Käkar frukost i kafeterian med Anna från Miljöaktuellt. Blir sur över att det inte finns bananer. Dricker kaffe, färskpressad jos och äter två vita frallor med marmelad.
10.15 Uppe på mitt kontor igen. Fler mejl och nya frågor att sätta sig in i. Läser  på dn.se om reaktorbranden i Forsmark. Otäckt. Så länge vi är fastlåsta med kärnkraftsenergin kan man aldrig vara helt säker.
11.00 Springer omkring i korridorerna. Hittar inte till röstmötet. Ringer Daniel, som förklarar att jag är på fel våning.
11.05 Röstmöte med Nordic Green Left (det är en grupp inom vänstergruppen, GUE). Vi diskuterar hur vi ska rösta i olika frågor. Vi är överens om det mesta och mötet går fort.
11.25 Omröstning i plenum. Hinner skriva på uttalandet nr 64, som vill ha ett stopp mot djurförsök på primater.
11.28 Väntar på att voteringen ska börja. Pratar med mina bänkkamrater Ole Kraurup (Danmark) och Esko Seppänen (Finland) om hur vi borde rösta i några frågor.
11.35 Omröstningen börjar och allt går i en rasande fart. En mängd betänkanden tas med handuppräckning, vilket går fortare än när man trycker med knapparna. Nils Lundgren ropar att hans röstmaskin inte funkar. Någon förklarar något för honom och plötsligt ser den ut att fungerar igen. Vi fortsätter att rösta om flygsäkerhet, jordbrukspolitiken, avtal EU-Kanada, hur korruption ska bekämpas och en massa annat.
12.10 Ordföranden förklarar ett tillfälligt avbrott i omröstningen och Georgiens president ska göra entré. En massa ledamöter reser sig upp för att göra något annat.
12.12 Ingen president än så länge. Jag börjar prata med Jacky Hénin, från Frankrike och medlem i vänstergruppen, som sitter nära mig. Blir stolt över mig själv som lyckas föra konversationen på franska (om än stapplande). Jag förstår allt! Helt otroligt! Han är borgmästare i den nordfranska staden Calais samtidigt som han är EU-parlamentariker. Hur hinner han? Mycket jobb, är hans svar. Vilket är roligast? Att vara borgmästare, man är närmare folket, säger han.
12.20 Presidenten gör entré och församlingen reser sig upp.
12.35 Georgiens president har talat alldeles för länge. Han har citerat jag vet inte hur många böcker och talat på spanska, engelska, franska och georgiska. Imponerande med språkkunskapen och belästheten, men jag tror han förlorar mycket på det alldeles för långa anförande, som annars var intressant.
12.40 Vi fortsätter voteringen. Nu om stöd till Tjernobylfonden, marin miljöstrategi, flygsäkerhetssystem m m. Man röstar verkligen om allt: stort och smått, högt och lågt. Vem har sagt att EU bara ska fokusera på några få saker…
12.55 Voteringen avklarad. Alla reser sig upp. Jag pratar med några ur vänstergruppen och söker någon att äta lunch med. Utan större framgång, tyvärr…
13.05 Springer på Barbrie de Brun (Irland), från min partigrupp, i matsalen. Vi äter ihop. Jag, två stora tallrikar med sallad (som oftast är helt OK), hon äter korv.
13.50 Beställer en kaffe att ta med i kafeterian. Får två stycken. Hur går det till? Är min franska så dålig? Betalar i alla fall två euro (för båda) och ser mig om efter någon att donera den ena till: Andreas från Eurogroup for Animals? Nej, han har redan beställt. Adamos från min partigrupp? Nej, han hinner inte.
13.55 Hissen anländer på våning 5 och jag springer på Eva-Britt, som avböjer kaffeerbjudandet med ”du har säkert en mycket god anledning till varför du har två koppar”. När jag förklarar att jag inte har det tar hon glatt emot ena koppen.
14.00 Växlar några ord med Daniel inför Euro-5-mötet.
14.02 Möte med Anna från Sveriges television. Bra möte som handlar mycket om hur EU-funkar (och inte funkar), miljö, djurrätt och frågor som rör global rättvisa.
14.30 Visar Anna vägen till Eva-Britts presskonferens om tjänstedirektivet. Eller rättare sagt, tror att jag visar vägen. Går förstås fel. Min pressekretare Roger guidar mig fram på mobilen. Pinsamt! Hinner sno åt mig en kaffe på presskonferensen. Går tillbaka till kontoret för mer jobb. Blir uppringd av Greenpeace och European Environmental Bureau som vill ha ett snabbt möte om Reach.
15.40 Träffar Greenpeace och EEB på mitt kontor. Konstaterar att vi tycker i stort lika i alla frågor.
16.00 Möte med Euro-5. Vi har fått ett förslag från finska ordförandeskapet. Tror egentligen ingen av oss riktigt har hunnit läsa det.
16.27 Springer iväg till överläggningar om Reach. Daniel får sitta kvar på Euro-5 och hålla ställningarna.
16.33 Överläggningar med några andra EU-parlamentariker om Reach. Vi konstaterar att det finns mycket kvar att önska vad det gäller ministerrådet/finska ordförandeskapets kompromissförslag (som vi inte tycker är någon kompromiss och som vi vägrar att kompromissa om).
18.40 Käkar middag med Carl Schlyter (mp). Pasta, broccoli och spenat – inte världens mest spännande, men spenaten är förvånansvärt god.
19.10 Gruppmöte med vänstergruppen. Vi diskuterar tjänstedirektivet (omröstning imorgon), kärnkraft, EU:s militära strategi (EU har fruktansvärda planer på området) och lyssnar på Venezuelas ambassadör som bjuder in oss alla till valet i Venezuela i början av december.
21.15 Tillbaka på mitt kontor. Svarar mejl (what else) och ringer några samtal.
22.10 Taxi med Eva-Britt in till centrum.
22.30 Går runt på stan och söker något att äta. Hittar inget. Bestämmer mig för att äta en megafrukost istället.
22.45 Ringer hem. Det är min dotters fjortonmånadersdag. Vill hem. Nu!
23.15 Zappar. Fastnar på Euronews (franska). Långt inslag om reaktorbranden i Forsmark. Inslag också från EU-parlamentet och besöket från Georgien. Känns overkligt att se på TV det man var med om själv för några timmar sedan.
00.10 Fransk hip-hop på MTV. Rätt bra. Synd att den så sällan når hem till Sverige.
00.25 Sovdags.


Publicerat

i

av

Etiketter: