Strasbourg, måndag

6.00 I lägenheten i Bryssel. Ska snart ta tåget till Strasbourg för en veckas session i EU-parlamentet.
Sojamjölk, banan, müsli och sylt till frukost. Är tvungen att, motvilligt, hälla ut hälften av sojamjölken. Jag ska ju inte tillbaka hit på en vecka. Jag packar ihop de sista grejerna, knyter ihop sopsäcken och är redo att gå.
6.49 För en gångs skull kommer buss 60 i tid. Det är ingen trafik så här tidigt på morgonen och resan till Place Luxemburg går fort. Jag träffar Lisa, som jobbar med miljöfrågor för vänstergruppen. Vi ska med samma tåg.
7.24 Det fullsatta tåget lämnar Gare du Luxemburg. Jag förbereder mig inför Strasbourgsessionen. Jag ska vara där till torsdagseftermiddag. I eftermiddag ska jag tala om den ekonomiska krisen i euroområdet. Jag läser in mig på detta. Har en rapport från Europafacket, ETUC och en massa andra papper som min assistent Daniel har plockat fram. Stavar mig igenom en fransk tidning som avkoppling.
8.00 Vi passerar Namur, porten in i Vallonien; kanske Belgiens svar på Lappland, men i miniatyr förstås. Nu kommer vi åka igenom skog och en del berg ned till gränsen till Luxemburg. Jag plockar upp några kilo Reachdokument. Lisa och jag diskuterar strategi, hur vi bäst ska kunna få en stark och bra kemikalielag. I mitten av december ska vi rösta om Reach. Fram till dess ska vi i EU-parlamentet komma överens med ministerrådet. Vi har hittills haft några överläggningar och fått en del bud från rådet. Jag och Lisa diskuterar det senaste rådsförslaget. Det är riktigt dåligt och är inget jag kan acceptera.
10.00 Tåget stannar i Luxemburg. Lisa springer och köper kaffe. Jag står på perrongen och ringer hem till Sverige. Det är varmt i luften trots att det är november.
11.50 Anländer till det franska landskapet Alsace, där Strasbourg är huvudstad. Slås av hur vackert det är med skogar, berg och kanaler. Äter mina tre humusmackor.
12.13 Tåget anländer till Strasbourg. Lisa går till sitt hotell och jag går till mitt. Jag träffar en engelsk kille som jobbar som pressekreterare för IND/DEM-gruppen (där Junilistan ingår). Vi slår följe mot centrum.
12.30 Installerar mig på hotellet. Ringer några samtal och planerar dagen.
13.15 Joggar. Springer längs kanalen. Passerar Europarådet och EU-parlamentsbyggnaderna. Lyssnar på tecnomusik och springer exakt en timme.
14.50 Tar spårvagnen till EU-parlamentet.
15.15 Tömmer min brevlåda, bokar flygbiljetter (via parlamentets resebyrå) och köper bananer, bröd och kaffe i kafeterian. På vägen upp mot mitt kontor köper jag jordnötter (perfekt efter att ha joggat) och några franska tidningar (Liberation, L´Humanité, Courier International och Alternatives Economiques)
16.30 Slår på datorn och kollar igenom mejl. Kollar på dagordningen inför kvällens debatt. Inser att jag har fått en minut mot en och en halv som utlovat. Nåt att bråka om? Ja, absolut. Ringer min partigrupp och ber dom kolla upp det. Kollar igenom ärendet om eurozonen. Konstaterar att det är en hyllning från början till slut av EMU. Rapportören (som är en konservativ spanjor) kräver gemensam EU-beskattning, att alla (!) länder ska anslutas till EMU, skattesänkningar och avregleringar. Frustrerad över att inte kunna bemöta allt detta på mitt korta inlägg börjar jag skriva på det. Thomas Raeck från min partigrupp meddelar att jag nu fått min en och en halv minut. Tack för det.
17.00 Debatten börjar i plenisalen. Jag följer den på TV från mitt kontor. Allt tolkas till svenska. Praktiskt. Min debatt börjar om 45 minuter. Ringer några samtal till och kollar några ytterligare mejl. Skriver sedan det sista på mitt anförande.
17.40 Tar hissen ned till våning ett. Springer på folkpartisten Olle Schmidt i korridoren. När jag kommer in i mötessalen har debatten just börjat. Sätter mig ned och lyssnar på inläggen.
17.55 Gör mitt inlägg (läs det i mitt tidigare blogginlägg). Går hyfsat, tycker jag.
18.15 Pratar Reach med Åsa Westlund (s). Svenske moderaten Gunnar Hökmark tar till orda och jag lyssnar på honom. Uppenbarligen tog mitt inlägg skruv. Hökmark ägnar hela sitt inlägg till att angripa mig och hylla EMU. Kul. Men man biter sig verkligen i tungan när man inte får göra någon replik.
18.50 Konstaterar att det säkert har varit 15-20 personer som varit med i debatten. Hur många var kvinnor? Endast en. Jag undrar varför.
19.00 Debatten över. Jag fick tyvärr inte något svar från kommissionär Almunia om huruvida Sverige har full frihet att för alltid stå utanför EMU. Jag tittar i min kalender och kommer på att mitt möte med utskottet som ska granska CIA kidnappningar och olagliga flygningar av människor i Europa börjar nu. Skyndar mig ut och söker lokalen.
19.20 Efter att ha sprungit runt i två byggnader på jag vet inte hur många våningar och frågar vet inte hur många personer hittar jag tillslut till lokalen LOW N 3.2. I en lokal med ett 50-tal Eu-parlamentariker, journalister och assistenter talar Europarådets Terry Davis om CIAs olagliga agerande. Jag hälsar på Guisto Catania (Italien) och Willy Meyer (Spanien) som också är från vänstergruppen och som också ingår i kommittén. Davis är relativt frispråkig och under diskussionspasset blir det mycket intressant. Han är bland annat övertygad om att sanningen ska komma fram kring de över 200 olagliga flygningarna och fånglägren som CIA upprättade i Europa efter den 11 september. ”It came out with Watergate. It came out with the Iran-Contras-affair. This will also come out”, säger han. Han verkar sätta stor tilltro till den rapport som vi ska lägga fram i februari.
20.10 Går tillbaka till mitt kontor. Svarar på fler mejl. Lägger upp mitt tal på bloggen och talar i telefon.
20.30 Hör att Eva-Britt har kommit till sitt kontor, som ligger granne med mitt. Går in och pratar med henne.
20.40 Ringer restaurang Gandhi och beställer linser och nanbröd.
20.45 Tar en parlamentsbil till Gandhi, hämtar maten och åker till mitt hotell.
21.10 Lyssnar på Tony Blairs utrikestal på Euronews. Slås av hans stora problem; att försöka vara USA-kritisk samtidigt som hela hans utrikespolitik har byggt på att gå i USAs ledband. Det går inte så bra. Äter upp de sista linserna, som var supergoda. MEN jag fick ju inget ris till. Ska inte sånt ingå om man betalar 10 euro? Vill promt ha kolhydrater.
21.45 Går ut och söker en sushirestaurang som ska har vegosushi. Hittar den, Mooze, och beställer 12 vegmakibitar, wasabi och soja för fem euro. Som hittat.
22.20 Tillbaka på hotellet. Käkar vegosushi och zappar mellan kanalerna. Eurosport eller Eyes Wide Shut dubbat till tyska? Det blir det senare. Måste erkänna att Tom Cruise har en del starquality.
00.50 Läggdags.


Publicerat

i

av

Etiketter: