Förbud av burar för värphöns

Idag har jag skickat denna fråga till EU-kommissionen

Förbud av burar för värphöns
Direktiv 1999/74/EG om fastställande av miniminormer för skydd av värphöns innehåller en artikel som kräver att kommissionen skall producera en rapport gällande ny forskning och utveckling kring förhandlingarna i WTO inför förbudet av hönsburar 2012. Denna rapport här ännu inte publicerats, men det förefaller som äggindustrin verkar för skrivningar i rapporten som i praktiken skulle medföra ett framskjutande av förbudet för burar för värphöns.

Det finns inga rimliga skäl för en senareläggning. Det är väl dokumenterat att de nuvarande hönsburarna är högst ogynnsamma för värphönsens välbefinnande, samt skulle kostnaderna för förändring till ett annat system vara marginella.
 
När planerar kommissionen publicera den aktuella rapporten, och kan kommissionen bekräfta att det nämnda förbudet av hönsburar kommer att införas från och med 2012, det vill säga att ingen senareläggning sker?
Jens Holm, GUE/NGL


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Förbud av burar för värphöns”

 1. Profilbild för Christina
  Christina

  Förbudet av hönsburar som förhoppningsvis kommer 2012, gäller det även modifierade burar eller bara de ”gamla burarna”??

  Bra att någon uppmärksammar denna fråga dock!! =)

  Keep up the good work!!

 2. Profilbild för jens

  Hej
  Såvitt jag vet gäller det endast de gamla burarna. Tyvärr.
  jens