Colombiabesök i EU-parlamentet

Idag och imorgon är en delegation på 25 personer från Colombianätverket på besök här i EU-parlamentet och Bryssel. Imorgon ska vi ha en konferens tillsammans där vi bland annat bjudit in EU-kommissionens högste tjänsteman (som är en kvinna) för att berätta vad EU gör och inte gör i Colombia. Det kan bli tuffa diskussioner.

Idag har jag haft en föredragning för min grupp, vänstergruppen GUE/NGL om förslaget till ny kemikalielag; Reach. Det var första gången jag talade inför gruppen och det kändes som att det gick bra. Jag hoppas verkligen att jag får med mig hela min grupp för en hård kemikalielagstiftning när vi ska rösta om saken, troligen i november. Just nu ser det rätt bra ut, men industrin är skickliga lobbyister…

Igår kväll var jag här till efter midnatt. Tillslut (vid midnatt) blev vi klara med förlikningen om ett nytt grundvattendirektiv. Det blev ett hyfsat resultat faktiskt; hårdare krav på jordbrukets utsläpp av nitrater och enskilda medlemsländer ska kunna gå före och ha hårdare bestämmelser. Det sistnämnda vad det som tog längst tid att förhandla om. Det borde ju vara en självklarhet att enskilda länder ska ha stort manöverutrymme, men det tycker inte EU-kommissionen som vill bygga en superstat där det ska vara likadant överallt. En förlikning är förresten en förhandling mellan EU-parlamentet, ministerrådet (medlemsländernas regeringar, men i praktiken en massa tjänstemän) och EU-kommissionen. Det är inte ofta man får vara med på en sån sak, så det var kul, men superjobbigt. Läs vårt pressmeddelande som vi skickade ut imorse:
http://www.vguengl.org/invoke.asp?folderid=4142&method=display&lang=se

läs också vad Europaportalen skriver:
http://www.europaportalen.se/index.php?page=100&newsID=22380&anchor_ID=22380#22380

Imorgon – samtidigt som Colombiakonferensen -ska jag vara med på BBC i en debatt om storföretagens makt över politik och ekonomi. SOm jag har förstått det är mina motdebattörer (tre andra EU-parlamentariker från Storbritannien och Tyskland) väldigt storföretagsvänliga. Bra! Jag gillar när skillnaderna i politiken tydliggörs.

Nu ska jag iväg på middag med Colombianätverket. Vegetariska La Tsampa blir målet.

 


Publicerat

i

av

Etiketter: