Bryssel, måndag

Idag har varit dagen innan och dagen efter. Dagen innan den viktiga omröstningen imorgon i miljöutskottet och dagen efter kommunalvalet i Belgien. För att börja med det sista pustar de flesta ut över att högerextremisterna Vlaams Belang inte gick fram ännu mer i Flandern och staden Antwerpen. Bra det, men de ligger fortfarande kring en fjördedel av rösterna i många av Flanderns städer. Det mest oroväckande är kanske den enorma medieuppmärksamhet detta obskyra parti får. Många av medierapporteringarna från valet idag har just toppat med VBs resultat, som om det vore en folkomröstning för eller emot dem. Jag är rädd för att all denna uppmärsamhet bara gör dem ännu större. Nästa år är det t ex nationella val och då kommer VB göra allt för att få fortsätta att vara i rampljuset. Låt de inte få göra det! Absurt att Front National har brytit sig igenom i vissa städer i Vallonien (södra, fransktalande Belgien). Var inte FN ett utpräglat nationaliskt F r a n k r i k e-parti, undrar man? Annars verkar socialisterna (socialdemokraterna) ha gått tillbaka och det finns tyvärr inget större vänsterparti till vänster om dessa. Synd.

Det är också dagen innan. Dagen innan den viktiga omröstningen i miljöutskottet, då vi ska rösta om världens troligen mest omfattande miljölag: Reach. Hela min dag har gått åt förberedelser. Jag är ansvarig för Reach för min partigrupp, vänstergruppen. Idag har vi diskuterat hur vi ska rösta i alla de 350 ändringsförslagen, vad vi tror kommer gå igenom och olika scenarier. Vänstergruppen är för Reach, men vi vill göra lagen lite vassare. Jag kanske återkommer nån gång om vad det innebär. Jag har haft en del kontakt med folk från miljörörelsen och även blivit uppvaktad av en del lobbyister från industrin (de kan ju alltid försöka, men jag lovar, de kommer inte så långt…). Imorgon kl 9.15 inleds omröstningen i den stora sessionssalen. Jag kommer att få tala och har suttit ikväll och finslipat på mitt anförande. Reach kommer sedan slutgiltligen att antas i EU-parlamentet troligen i mitten av novemver.

På onsdag inleds minisessionen i Bryssel. Då samlas hela parlamentet. Jag kommer då troligen att få tala om en handlingsplan för ökat djurskydd. Det blir mitt första anförande någonsin i EU-parlamentet. Häftigt!

På torsdag ska jag till Sverige och tala om lobbying för PR-byrån Westander. Blir kul att komma hem igen. Dessvärre måste jag åka tillbaka redan fredag förmiddag. Förhoppningsvis hinner jag träffa Greenpeace på fredagen innan jag åker. Deras båt Artic Sunrise, som stoppade giftdumparfartyget Probo Koala, ligger väl fortfarande kvar i Stockholm. En sån fin båt vill man ju gärna besöka…


Publicerat

i

av

Etiketter: