Därför förlorade vi

Det är mitt i natten. Valvakan är över. Det finns bara ett sätt att sammanfatta valreslutaltet: katastrof (hade vänsterpartiet åkt ut hade det varit en total-katastrof). 5,8 procent är det sämsta resultatet sedan 1991.

Valresultatet är en katastrof för att vänsterpartiet förlorade var tredje väljare (detta i ett val där vänsterpartiet redan hade minskat kraftigt sedan förra valet) sedan förra valet, det blev ett borgerligt regimskifte och främlingsfientliga partier har gått framåt.

Jag ser fem huvudskäl till katastrofresultatet:
1. 80 procent av dagstidningarna är borgerliga. Denna borgerliga agenda påverkar vinkel, nyhetsvärdering och analyser för även tv och radio (ta bara användandet av ”allians”, det absurda ”kartell”, att Reinfeldt aldrig behövdes ställas till svars för vad han sagt och gjort tidigare – Lars Ohly har fått debattera det hela tiden och att det är de borgerligas profilfrågor som har diskuterats. Se Kent Asps forskning om detta i gårdagens DN-debatt. Läs också Göran Greider i Aftonbladet för några dagar sedan.
2. Socialdemokraterna gjorde en urusel valrörelse och leddes av en en illa omtyckt ledare. Det är helt ofattbart vad uselt de har presterat. På alla nivåer. Uselt!
3. Fi och Piratpartiet har tagit tiotusentals vänsterröster. Idag är det osäkert vad som skulle hänt om Fi och Piratpartiet hade uppmanat till taktikröstning på t ex v eller mp, men valresultatet skulle ha blivit mycket jämnare. Kanske skulle det till och med ha tippat över till en vänsterseger…

4. Det låga valdeltagandet. Kommentatorer har varit positivt överraskade att valdeltagandet inte minskade i detta val. Men valdeltagandet är fortfarande mycket lågt: Var femte person röstade inte, och det är i främst socialdemokratiska och vänsterpartistarka områden som valdeltagandet är lågt.

5. Vänsterpartiet var tyvärr inte rustat för att göra ett bra val. En längre period av avhopp och urbrytargrupper skapar förstås inga goda förutsättningar. I SVTs valundersökning ”Valu” tittade man på väljarflödet från olika partier. Socialdemokraterna hade tappat väljare till a l l a partier utom vänsterpartiet där man istället hade tagit en del väljare. Detta är mycket allvarligt: När sossarna går ned går ofta en stor ström till vänsterpartiet. Om denna trend nu är bruten så är vänsterpartiets främsta grogrund för en god valtillväxt raserad. Det är extremt illa.

Inatt kan man sörja. Men redan imorgon måste arbtetet för att vinna tillbaka makten börjas. Då måste man benämna resultatet med dess rätta namn – katastrof – och självkritiskt fråga sig vad vi som bör göras för att detta inte ska upprepas valet 2010. Alla som vill se en vänsterseger 2010 måste också fråga sig vad som kan göras för att bryta den borgerliga mediehegemonin. En vänsterpartidagstidning? Ett vänsteropinionsbildningsinstitut? Andra kreativa förslag…
Trängselavgiftsomröstningen ser ut att gå mot ett JA. Kul! Men vad kommer borgarna att göra av det? Kommer de att respektera resultatet? Det blir första uppgiften för en stenhård oppositionspolitik.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

6 svar till ”Därför förlorade vi”

 1. Profilbild för Bengt

  Nja…håller nog inte riktigt med i din analys…

  Här har du min…
  http://peko.se/blogg/2006/09/17/min-analys-om-att-socialdemokraternas-forlust-var-ratt/

  Jag gjorde min dessutom innan valet…tyvärr fick jag rätt…

 2. Profilbild för Bengt

  Asch jag är ju trött du tycker ju som jag..ska nog gå och lägga mig nu

 3. Profilbild för Johanna Holmberg
  Johanna Holmberg

  Det är uppenbart att nåt måste göras åt mediesituationen. Det är hopplöst om allt som borgarna säger tas som sanningar, men allt från vänster möts med skepsis från media.

 4. Profilbild för Rosa
  Rosa

  Din femte punkt är allvarligast. Mp fick missnöjda s-röster fast de inte heller har en press som når många. Folk ville ha en förändring och rättvisa, som vi står för, men tror inte på oss. Vår jobbpolitik är inte tillräcklig, vi måste också ha en politik för fler jobb i näringslivet. Många tror inte på vår läxfria skola. Vi har minskat bland kvinnor – var tog jämställdhetsfrågan vägen? Vi har fler aktiva medlemmar än mp, så det är inte en förklaring. Om vi ska vinna tillbaka makten måste vi ha partiföreträdare som inger förtroende, som Stig Henriksson i Fagersta.

 5. Profilbild för Lisa
  Lisa

  Jag tror snarare att valresultatet beror på att människor börjar inse att SOCIALISM INTE FUNGERAR.

 6. Profilbild för ant
  ant

  Lisa, jag skulle inte kalla t ex USA ett väl fungerande samhälle och de har väl inte socialism?