Moderaterna var först med trängselskatterna

Alla som varit inne på min blogg tidigare vet det säkert. Moderaterna var ju först att motionera för trängselavgifter. Idag driver de nejkampanj i tror om att de ska få fler röster på det. Hyckleri förstås. Läs min debattartikel om detta i dagens: City

Tack till alla som skrivit tackbrev till moderaterna. Tråkigt att de inte svarar. Jag har iallafall inte fått något svar. Om nån får något lägger gärna in det som en kommentar eller mejla mig: info@jensholm.se

Redan 1977 krävde moderaterna trängselavgifter i Stockholm. Biltullarna skulle vara högre än under försöket och finnas dygnet runt, skriver Jens Holm.

Tack moderaterna för trängselavgifterna!

I och med valet den 17 september hålls det också folkomröstning om trängselavgifter. Moderaterna säger sig vara motståndare. Men egentligen har vi moderaterna att tacka för trängselavgifterna.

Låter det konstigt? Det är det inte. Jag har det svart på vitt.

Redan den 18 april 1977 krävde Carl Cederschiöld och de andra ledande moderaterna i Stockholm, att trängselavgifter skulle införas.
I motionen 1977:43 till kommunfullmäktige i Stockholm krävde de begränsningar för biltrafiken i city. Med exempel från Singapore, som införde trängselavgifter 1975, ville moderaterna införa bilavgifter. Så här skrev Cederschiöld med flera i motionen:
”Ansträngningarna för att komma tillrätta med problemen i trafikmiljön måste mot denna bakgrund bygga på att begränsa icke nödvändig biltrafik” och att: ”åtgärderna bör koncentreras på att påtagligt begränsa arbetsresorna med bil till stadens centrala delar.”

Inspirationen fick moderaterna som sagt från Singapores nyligen införda trängselavgifter:
”Mot den bakgrunden är det system med licenser för trafik under morgonrusningen som tillämpas för biltrafiken i de centrala delarna av Singapore sedan augusti 1975 intressant.”

Moderaterna kunde nöjt konstatera att ”biltrafiken i de centrala delarna synes ha gått ned med cirka 40 procent”.

Motionen är inte den enda gången moderaterna har pläderat för någon form av vägavgifter. En av tankarna med Dennispaketet var att minska biltrafiken i innerstaden med 25 procent med hjälp av biltullar.

Moderaterna skissade då på stora betalstationer med mynt och sedelinkast runt innerstaden. Biltullen skulle vara högre än dagens trängselavgift och man skulle tvingas betala dygnet runt, sju dagar i veckan.

De flesta är överens om att försöket med trängselavgifter blev en succé: Trängseln minskade med 25 procent, framkomligheten ökade, luften blev lättare att andas, förbättringar i kollektivtrafiken gjordes och för första gången på decennier kunde stockholmarna få ta del av en infrastruktursatsning som verkligen gjorde nytta.

Dysterkvistarna Sten Nordin, m, och Kristina Axén Olin, m, fick fel.

När vi den 17 september går och röstar om trängselavgifternas framtid i Stockholm är det värt att skänka moderaterna en tanke: Tack moderaterna för att ni var först att kräva trängselavgifter.

Välkomna över till ja-sidan!
Jens Holm, v
EU-parlamentariker från 26 september, Stockholm


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

10 svar till ”Moderaterna var först med trängselskatterna”

 1. Profilbild för Lasse
  Lasse

  Jag håller inte med dig om trängselfösöket. Det måste vara det mest korkade experiment som gjorts på levande människor.
  Blir det verkligen ja till trängselskatterna, är vi fast i ett avgifts- och övervakningssystem som är byråkratiskt, dyrt, komplicerat och integritetskränkande. Nog för att trafikproblemen i Stockholm behöver lösas, men inte på det sätt som prövades i år.
  Det är illa nog att 3800 miljoner kronor, som kunde använts till något nyttigt, har gått i fickorna på konsulter och teknikleverantörer. Ännu värre är att systemet vi fick för pengarna är ovärdigt ett rättssamhälle, eftersom det överlåter på datorer att fatta ”skattebeslut” på basis av automatisk fotografering och datorigenkänning av bilskyltar!
  Tekniken ges för mycket makt. Individen kommer obevekligen i kläm mellan byråkrati och datorsystem.
  Politikerna har försökt lura i oss att omröstningen bara gäller generellt ja eller nej till någon form av avgifter, men vilken lösning blir det nästa gång? Att den skulle bli väsentligt förbättrad är bara önsketänkande. Allt man vet om politiker och myndigheter, talar för att de behåller just det som de redan har lagt ner så mycket pengar på.
  Vi röstar alltså om det system som de prackade på oss, ingenting annat, och det var undermåligt.

 2. Profilbild för paxil

  Good site! My about paxil.

 3. Profilbild för Paxil

  Thank you for a very good site!! My – [URL=http://paxil-buy-online.blogspot.com]Paxil[/URL] online.

 4. Profilbild för Free Slots

  CooL site with impotant information!! Free Slots.

 5. Profilbild för blackjack

  You site the best! blackjack.

 6. Profilbild för lipitor

  This is my favorite site!! lipitor.

 7. Profilbild för Paxil U

  Intresting site! paxil.

 8. Profilbild för tadalafil

  tadalafil – about tadalafil.

 9. Profilbild för PavlovMihail

  очень хороший mu online season сервер.