Sagt av Reinfeldt

Visst är det märkligt att Lars Ohly i tid och otid tvingas stå till svars för att han har varit kommunist eller att han har sagt något mer eller mindre opassande någon gång. Men hur många journalister pressar Fredrik Reinfeldt på vad han som riksdagsledamot skrev i sin bok ”Det sovande folket” (1993) – hans generalattack mot välfärdsstaten? Nej, knappast någon. Ta en titt på dessa citat. Jag har fått de från Brian Palmer medförfattare till den intressanta boken: ”George W. Reinfeldt”

Citat ur Fredrik Reinfeldts bok, Det sovande folket (1993)

Om det goda samhället:
”Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt skall inga standardkrav skattefinansieras.”  (s. 112)

Om svenskar:
”Svenskarna är mentalt handikappade och indoktrinerade att tro att politiker kan skapa och garantera välfärd.”  (s. 52)

Om välfärdsstatens effekter:
”Fullt jämförbar med pest, smittkoppor eller AIDS.”  (s. 12)

Om människor som behöver hjälp:
”De uppträder helt enkelt som döva kravmaskiner.”  (s. 109)

Alla citat är från Fredrik Reinfeldts bok, ”Det sovande folket”, som han skrev 1993 när han var en 28-årig riksdagsledamot.

Vill du läsa mer?
http://expressen.se/index.jsp?a=622059

http://www.aftonbladet.se/vss/kultur/story/0,2789,851457,00.html

http://www.karnevalforlag.se/


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

4 svar till ”Sagt av Reinfeldt”

 1. Profilbild för Johanna Holmberg
  Johanna Holmberg

  Mycket intressanta citat. Jag visste inte att han hade varit så anti-välfärdsstaten.

 2. Profilbild för Kristin

  Att det också skulle föras en individualistisk och pragmatisk vårdetik i Reinfeldts samhälle är ju helt klart. Och i det samhället skulle min dotter Mathilda inte haft en chans att överleva.
  Därför undrar jag (innan ni får min röst på söndag) Vad tycker du o vänsterpartiet om att man själv ska betala för organ och transplantationer och livslång jättedyr medicinering som man inte klarar sig utan. Idag har ju alla en chans att få överleva.
  (läs gärna på min sida om det här idag)

 3. Profilbild för rickard
  rickard

  Öööööööh, jag vet inte men bara det att du känner till den här boken säger ju rätt mycket om hur ofta Reinfeldt får svara på frågor om den. Dina två länkar till rikspress tyder ju på att boken inte direkt tigs ihjäl heller.

  Och i svt igår var det högläsning ur den igen. Den börjar få sån klassikerstatus nu i vänstern att den antagligen skulle tas med i en sån där litteraturkanon som fp har föreslagit. En nytryckning skulle säkert erhålla förlagsstöd.

 4. Profilbild för Tap
  Tap

  ”Välfärden” är en utopti precis som kommunismen och socialismen – så varför skulle inte Reinfeldt tycka att ”välfärden” är dumheter?