Tack moderaterna för trängselavgifterna!

ModeratmotionFör oss som bor i Stockholm är det inte bara vanligt val den 17 september. Vi ska också rösta om trängselavgifternas vara eller icke vara.
Trängselavgifter är förstås superbra, vilket också en majoritet av stockholmarna tycker. Men moderaterna trodde tydligen att de skulle vinna röster på att vara motståndare till dessa. Men hur trovärdig är egentligen detta? Något moderaterna ogärna talar om är att de faktiskt var det första partiet i Stockholm att kräva just trängselavgifter. Och egentligen har vi moderaterna att tacka för trängselavgifterna.

Låter det konstigt? Det är det inte. Jag har det svart på vitt: Tack moderaterna för trängselavgifterna!

Läs här så får ni se:

Läs moderaternas motion 1977:43 från den 18 april 1977 (öppnas som pdf), som för övrigt min födelsedag, där de kräver trängselavgifter för att begränsa biltrafiken i city. Carl Cederschiöld och de andra ledande moderaterna i Stockholms stad ville alltså att trängselavgifter skulle införas i Stockholm. Med exempel från Singapore, som införde trängselavgifter 1975, ville moderaterna göra likadant här. Så här skrev Cedershiöld m fl i motionen:

”Ansträngningarna för att komma tillrätta med problemen i trafikmiljön måste mot denna bakgrund bygga på att begränsa icke nödvändig biltrafik” och att: ”…åtgärderna bör koncentreras på att påtagligt begränsa arbetsresorna med bil till stadens centrala delar.”

Inspirationen fick moderaterna som sagt från Singapores nyligen införda trängselavgifter:

”Mot den bakgrunden är det system med licenser för trafik under morgonrusningen som tillämpas för biltrafiken i de centrala delarna av Singapore sedan augusti 1975 intressant.” Moderaterna kunde nöjt konstatera att ”biltrafiken i de centrala delarna synes ha gått ned med ca 40 procent”.

Idag är de flesta är överens om att försöket med trängselavgifter i Stockholm blev en succé: trängseln minskade med 20-25 procent, framkomligheten ökade, luften blev lättare att andas, förbättringar i kollektivtrafiken gjordes och för första gången på decennier kunde stockholmarna få ta del av en infrastruktursatsning som verkligen gjorde nytta.

Och det är alltså moderaterna vi har att tacka för detta. Det är inte ofta man känner tacksamhetsskuld till det partiet. Jag tyckte det var värt ett tackmejl. Skriv ett du också. Använd formuläret nedan eller skriv något helt själv. Använder du formuläret går det direkt till moderaternas gruppledare i Stockholm, Kristina Axén Olin.

Sprid gärna brevet till andra!

SKRIV OCH TACKA MODERATERNA DU MED!

Ditt namn:

Din e-postadress:

Rubrik:

Ditt tackbrev till moderaterna:
Hej Kristina! Jag vill bara tacka dig och ditt parti för trängselavgifterna. Jag har just läst er välskrivna motion, från Stockholms stadshus 1977:43, där ni vill ha avgifter för att begränsa biltrafiken i city. Jättebra! Tänk att år 2006 äntligen se er motion bli verklighet. En fråga till dig: Ni ville ju ha trängselavgifter 1977, varför driver ni inte det inför folkomröstningen? Trängseln har knappast blivit mindre sedan er motion. Eller? Med vänliga hälsningar


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Tack moderaterna för trängselavgifterna!”

  1. Profilbild för Alfred Hallmert

    Haha! Nu fick hon så hon teg, den där Kristina!

  2. Profilbild för Kim Larsson
    Kim Larsson

    Kanonbra initiativ. Jag visste inte att moderaterna tidigare var för trängselavgifter.