Nyhetsbrev 2013-08-21

Läs gärna mitt senaste nyhetsbrev.

Vill kunna lägga upp detta som pdf, men funkar inte nu. Så läs det nedan.

Enskede, 2013-08-21

Hej alla,
Kul att vara tillbaka i politiken igen efter ett långt sommaruppehåll. Jag började jobba igen förra veckan. Igår och i förrgår hade Vänsterpartiets riksdagsgrupp upptaktsträff vid Strömbäcks folkhögskola söder om Umeå. Mycket peppande!

Imorgon är det sammanträde med Näringsutskottet, på tisdag samlas vi i Miljö- och jordbruksutskottet. Annars handlar det mesta av arbetet från och med nu och ungefär en månad framåt om att skriva motioner och vara med och ta fram Vänsterpartiets budgetmotion (ett alternativ till regeringens statsbudget). Och självklart, att fortsätta att utkräva ansvar från regeringen genom debattartiklar, debatter (t ex interpellationsdebatter) och driva frågor i media.

Regeringens klimatsvek
På tal om debattartiklar. Häromdagen skrev jag ett inlägg om regeringens klimatpolitik (eller brist på sådan). Läs den här: http://norrteljetidning.se/hem/2.7968/1.2179893-sverige-satsar-for-lite-pa-solenergi

Koldioxidskatten
En lite mindre trevlig debattartikel att skriva var den till Vänsterpartiets partistyrelse om behovet av att stå fast vid kravet på en höjd koldioxidskatt. Krafter i PS vill nämligen slopa det kravet. Det vore enligt mig MYCKET olyckligt. Läs mitt och flera andras inlägg om detta i Flamman: http://www.flamman.se/sta-fast-vid-hojd-koldioxidskatt Tycker du förresten något om detta hör gärna av dig, men än hellre direkt till ledamöterna i PS. De finns här: http://www.vansterpartiet.se/kontakt/partistyrelsen/ Jag tror de är lyhörda för synpunkter.

Övervakning – vem tar ansvar?
Funderar annars en hel del över hur USA har övervakat stora delar av vår internettrafik och  hur detta bara kan glida igenom utan större protester. Tänk er scenariot att det hade varit ett annat land, låt oss säga Venezuela, som hade låtit sin militära underrättelsetjänst bygga upp en gigantisk kontrollapparat och dessutom haft med transnationella företag som Facebook och Google i det samarbetet. Vad hade reaktionerna då blivit, exempelvis från Fredrik Reinfeldt eller Carl Bildt? Hade inte protesterna stått som spön i backen? Hade inte Bildt twittrat sig blå om fingertopparna? Jo, det är jag rätt säker på.
     Jag har frågat regeringen vid två tillfällen om detta (justitieminister Beatrice Ask och Peter Norman, båda frågorna: http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Fragor-och-anmalningar/Fragor-for-skriftliga-svar/?sok=&iid=0216534495014&doktyp=fr&rm=2012/13&sort=datum&sortorder=desc&a=s ) men båda gångerna har svaret varit att regeringen inte avser agera. Snacka om att lägga sig platt för USA.
     Läser nu att den brittiska regeringen tvingat tidningen The Guardian att förstöra hårddiskar med material som visselblåsaren Edward Snowden ska ha lämnat. Vilken skandal.
     Nästan allt återstår att göra i denna övervakningsskandal. Så, jag har en del att göra under hösten.

Skolan ingen marknad
Säg just Aktuellt från igår och debatten mellan Jonas Sjöstedt och Jan Björklund om friskolor. Jan Björklund är visserligen en duktig debattör, men hans grundläggande problem är att han försvarar ett system där det som ska vara en rättighet (utbildning) och ska vara lika för alla finns på en marknad. Marknaden tar inga sådana hänsyn. Det är därför vissa friskolor kan vara jättebra, medan andra kan gå i konkurs och inte ta det minsta ansvar för sina elever. Det är därför vissa friskolor kan snåla på lärare och elever och flytta miljonvinster till skatteparadis. När Jonas talar om att elever och lärare inte ska tvingas ut på en osäker marknad är jag rätt säker på att han talar för många långt utanför Vänsterpartiets väljarskaror. Det kan bli en spännande valrörelse…

På gång:

Lö 24/8 12.30 Torgmöte om miljö i Järfälla. Arr: Vänsterpartiet
Ti 27/8 18.30 Talar troligen på ABF-huset om djurrätt. Arr: Djurrättsalliansen
Sö 1/9 12.00 Medverkar på Solbergaskogens dag (Älvsjö)

P S Solen skiner och det är en helt underbar sensommardag. Visst borde man hinna med ett joggingpass på lunchen?


Publicerat

i

av

Etiketter: