Slakt utan bedövning – fall framåt?

Idag eller imorgon kommer EUs jordbruksministrar besluta om EUs slaktförordning. Förordningen är omfattande och parlamentet föreslog en rad försämringar när vi röstade för några veckor sedan. Förhoppningsvis går dessa inte igenom.

Den fråga som annars har diskuterats mest är försöken från EU-parlamentet att avskaffa det svenska kravet på bedövning vid religiös slakt. Jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) sa förra veckan att Sverige kommer att få ha kvar vårt krav på bedövning. Förhoppningsvis har han rätt. Men det som oroar mig är att länder i n t e kommer att ha rätt att stoppa produkter som kommer från andra länder där man inte uppfyller de nationella kraven. Det innebär att Sverige inte kan stoppa kött som har slaktats på ett sätt som strider mot svensk djurskyddslag. Det är illa.

Det hela står i Art 22a, se nedan.

2. However, Member States may not prohibit or impede the putting into circulation within their territories of products of animal origin derived from animals that have been killed in another Member States on the grounds that the animals concerned have not been killed in accordance with the stricter requirements imposed by their national rules .

Jag var ansvarig i miljöutskottet för slaktförordningen. Läs mina förslag till förbättringar här och här (efter att det klubbats av miljöutskottet). Tyvärr har det blivit om intet. Det ser ut som att det enda riktigt bra som nu kommer att gå igenom är att alla slakterier kommer att behöva en form av inspektör för att värna djurskyddet.

 


Publicerat

i

av

Etiketter: