80 procent av EU-bidragen förstör miljön

Världsnaturfonden publicerar idag rapporten Impeding subsidies (sammanfattning på svenska här). Det är en hård vidräkning med EUs jordbruks- och fiskepolitik. Av de dryga 150 miljarder kronor som EU årligen betalar ut i form av bidrag till jordbruket och fisket i Östersöregionen är över 80 procent skadliga för miljön.

Man skriver:
”Sammantaget delas mer än 14 miljarder euro av skattebetalarnas pengar årligen ut till jordbruks- och fiskenäringen i Östersjöregionen i form av EU-subventioner. Rapporten visar att minst 84 procent av subventionerna, eller omkring 12 miljarder euro, antingen kan klassas som miljöskadliga eller som missriktade genom att de inte används för att tillhandahålla kollektiva nyttigheter…”

Kontraproduktiva bidrag och marknadsfundamentalism. Där har vi EU miljöprojektet i ett nötskal.


Publicerat

i

av

Etiketter: