Borgfred – never

Carl Tham har helt rätt på DN debatt idag. Han skriver:

Statsminister Fredrik Reinfeldt får sin borgfred när han nu blir ordförande i EU. Oppositionen skall hålla tyst medan statsministern spelar europeisk statsman. Han får inte störas. Att Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin accepterar detta är logiskt. Moderaterna och socialdemokratin är den verkliga EU-alliansen.

Lika självklart som det är att bekämpa den den borgerliga regeringen nu, lika självklart kommer det vara under ordförandeskapet. Annars kommer ordförandeskapet bli en maktuppvisning Reinfeldt drömmer om.

En relevant fråga är: Ska man protestera för protesternas skull? Nej, det tycker jag inte. Borgarna ska dömas utifrån sina meriter. Det kan t ex handla om att berätta för resten av Europa att vi har en regering som smiter från sina klimatåtaganden (och här) och bluffar med klimatbiståndet. Detta kommer vara viktigt inte minst när regeringen ska lotsa EU fram till ett klimatavtal i Köpenhamn i december i år.

För övrigt har Jonas och Berivan redan sagt det mesta av värde i frågan.


Publicerat

i

av

Etiketter: