KD och alkohyckleriet

Det är så att man tar sig för pannan då man läser Göran Hägglund och de andra kristdemokraternas inlägg på Brännpunkt idag. KD vill minska införselkvoterna och överlag ställa krav på EU för att alkoholkonsumtionen ska minska.

Det är på tiden. ”Europa håller på att supa ihjäl sig.” Rubriken prydde mittuppslaget på EU-kommissionens tidning Europaposten för några år sedan. Tyvärr är det sant. Europa är den kontinent i världen där det i särklass konsumeras mest alkohol. Bara i Sverige har drickandet gått upp med över 30 procent sedan EU-anslutningen 1995.

Och det är EUs fel. Det är EU som tvingat oss tillåta införselkvoter så generösa att vem som helst med åldern inne kan fylla en släpvagn full med alkohol och köra den från Tyskland till Sverige. Det är EU som tvingar oss att tillåta internetspriten, alkoholreklamen i tidningar och att sysmembolaget urholkas.

Kristdemokraterna har haft ansvaret för dessa frågor i regeringen under över två års tid. Jag har aldrig sett att socialminister Göran Hägglund eller folkhälsominister Maria Larsson en enda gång har utmanat EU och krävt att Sverige ska få föra en självständig alkoholpolitik. Hägglund-Larsson, rätta mig om jag har fel.

Dessutom är det att lura väljarna att påstå att detta avgörs av EU-parlamentet. Det är EUs regeringar som kan, och borde, ändra på införselkvoterna och de andra delarna av EUs alkopolitik. KD har haft över två år på sig, men inte gjort något. Nu är det EU-val, då försöker man spela rollen som värnandet av folkhälsan. Det är ouppriktigt och hycklande.


Publicerat

i

av

Etiketter: