Utsläppshandeln – mer till den som smutsar ned

Svenska Dagbladet berättar om hur svenska företag har tjänat över 400 miljoner kronor på att inte göra någonting alls för miljön. Endast under 2008. Mest tjänade ståltillverkaren SSAB, 240 miljoner kronor. Helt oacceptabelt!

Orsaken är EUs utdelning av utsläppsrätter som har varit större än företagen har kunnat göra sig av med. Tyvärr är detta inget nytt problem. EUs handelsstystem har lidit av för generös tilldelning sedan starten 2005.

Det enda raka är:

1. Avskaffa hela systemet och ersätta det med en koldioxidskatt, alt koldioxidransonering.

eller:

2. I grunden ändra handelssystemet, inte minst genom att auktionera ut utsläppsrätterna.

Eftersom det förstnämnda har varit omöjligt att genomföra (jag har föreslagit en koldioxidskatt på Europanivå, men blivit nedröstad) har jag i förhandlingarna om EUs klimatpaket försök göra handelssystemet så bra som möjligt. När den nya utsläppsperioden börjar, 2013, en del av utsläppsrätterna att auktioneras ut (för energisektorn den största delen) – d v s man sätter ett pris på dem från början (företagen får dem inte gratis). Andelen auktionering ska sedan successivt öka. Det är ett bra steg framåt, men tyvärr kommer det dröja lång tid innan systemet kommer fungera optimalt och auktionering kommer råda på alla områden.


Publicerat

i

av

Etiketter: