EU-parlamentarikerna får för mycket pengar

Jag får ofta frågor om det stämmer att EU-parlamentet betalar ut stora summor i ersättningar till oss parlamentariker. Jo, det stämmer. Dessvärre.

Jag har därför återigen bett EU-parlamentets kassa att ge mig ett utdrag på de reseersättningar som betalats ut till mig sedan jag började som EU-parlamentariker. För perioden september 2006 – februari 2009 har parlamentet betalat ut 188 800 euro i reseersättning, cirka 2 miljoner kr, till mig. Det är en hutlös summa pengar!

Anledningen till detta är att parlamentet inte betalar vad biljetterna kostar, utan en schablonsumma som är baserd på hur långt man har rest. För en resa tur och retur Stockholm-Bryssel betalas följaktligen 1 970 euro, d v s drygt 20 000 kronor, trots att biljetten inte ens kostar en tredjedel av detta. 

reseers1.jpg
Kvitton på parlamentets utbetalningar.

Jag och min kollega Eva-Britt skänker bort vårt överskott (till vänsterpartiet och organisationer som jobbar för feminism, miljö, djurrätt, rättvisa m m). Jag skulle uppskatta att jag har skänkt bort mellan 1-1,3 miljoner kronor sedan jag började.

Vissa tror att problemet med de höga ersättningarna kommer vara löst efter valet. Då försvinner nämligen den största delen av reseersättningarna. Men då uppstår ett nytt problem: höjningen av EU-parlamentarikernas löner. Lönen kommer då höjas till 75 000 kronor, en höjning med 30 procent från dagens nivåer. 75 000 kronor är h e l t orimligt och oförsvarligt.


Publicerat

i

av

Etiketter: