Frys handelsavtalet med Israel

Israels bombningar av Gaza fortsätter. Det är förfärligt. EU är medskyldigt i detta. Genom att ge Israel ett av de mest förmånliga handelsavtalen och att nu fördjupa detta ännu mer belönar man en krigisk ockupationsmakt. Oacceptabelt!

Sverige och EU skulle kunna stoppa Israels dödande. Om EU bara hotade med att häva frihandelsavtalet är jag övertygad om att Israel skulle stoppa bombningarna. EU är Israels främsta handelspartner och i det s k associationsavtalets inledning finns krav på att Israel måste respektera mänskliga rättigheter för att avtalet ska gälla. Att detta nu har kränkts är mer uppenbart än någonsin.

Hittills har EU varit ovilligt att använda handelsavtalets människorättsklausuler. Mot andra länder har man däremot agerat, exempelvis Uzbekistan 2005. Problemet med Israel är att det inte finns något medlemsland i EU som driver att handelsavtalet ska frysas. Sverige skulle göra det, och därmed vidta konkret politisk handling mot Israels våld.

Stoppa Israels bombningar. Använd handelsavtalet!


Publicerat

i

av

Etiketter: