EU:s klimatpaket vattnas ur

Vi har just röstat i EU-parlamentet om EUs klimatpaket. Tyvärr blev det kraftigt urvattnat. Vissa delar (två av sex) så dåliga att vi var tvugna att rösta emot. EU i ett nötskal, med andra ord.

De ändringsförslag som jag och GUE lagt (om begränsning av CDM-projekt och skärpning av utsläppskraven för personbilar) samt en mängd andra ändringsförslag fick vi helt enkelt inte rösta om. Det var EPP och PSE som beslutade det 30 min innan omröstningen. Vi andra protesterade, men förgäves. Helt odemokratiskt och katastrofalt illa gjort. De hade kunnat gjort ett dåligt resultat mindre illa.

Se nedan mitt pressmeddelande.

2008-12-17

EU:s klimatpaket vattnas ur
EU-parlamentet röstade idag ja till EU:s så kallade klimatpaket. Paketet innehåller sex separata delar, bland annat utsläppshandel, bilutsläpp och hur mycket varje medlemsland måste minska sina utsläpp till 2020. Vissa delar av åtgärdspaketet har dock vattnats ut så mycket att vänsterpartiet inte kunde stödja dem.

Det innebär att överenskommelsen mellan ministerrådet och EU-parlamentet håller. Det betyder också att EU kommer att ha med sig en samling beslutade klimatåtgärder när hela världens ledare samlas i Köpenhamn i december 2009 för att besluta om en fortsättning på Kyotoavtalet.
 
– Det är bra att EU nu har ett åtgärdspaket för klimatet, men det här är långt från vad som behövs, säger Jens Holm (v), EU-parlamentariker. Nu ser vi resultatet av industrins och konservativa länders påtryckningar. Det mesta återstår att göra, fortsätter Holm.
 
– Det är förfärligt att mer än hälften av EU:s klimatåtgärder läggs över till utvecklingsländer, och att den svenska regeringen varit drivande bakom denna klimatsmitning, säger Jens Holm.
 
Klimatpaketet består av sex delar:
* ETS, utsläppshandeln. Detta är den viktigaste delen, två tredjedelar av EU:s minskningsåtagande ligger här. Andelen utsläppsrätter som auktioneras ut ska öka successivt.
* Ansvarsfördelning. EU-ländernas olika minskningsåtaganden. Före detta öststater får släppa ut mer. Sverige måste minska utsläppen med 17 procent. Hela 66 procent av åtagandena får genomföras i utvecklingsländer.
* Förnyelsebara energikällor. 20 procent av energin i EU ska komma från förnyelsebara energikällor år 2020.
* CCS, lagring av koldioxid.
* Utsläppskrav på bilar.Ursprungligen max 120 gram per kilometer till 2012. Kraftigt uppluckrat med låga böter, kryphål, och bara 65 procent av bilflottan ska omfattas 2012.
* Bränslekvalitet. Hårdare krav på diesel och bensin. 2020 ska utsläppen av växthusgaser ha minskat med sex procent.
 
Vänsterpartiet röstade för delarna om utsläppshandel, förnyelsebara energikällor, koldioxidlagring och bränslekvalitet. Vänsterpartiet röstade dock nej till delarna om bilutsläpp och ansvarsfördelning, eftersom dessa åtgärder försvagats oacceptabelt.
 
För mer information, kontakta:
Jens Holm (v), EU-parlamentariker, svensk mobil: 0768 470 328
Roger Falk, pressekreterare: +32 473 80 45 79
Hemsida: www.vguengl.org (foton finns i ”Pressrummet”)


Publicerat

i

av

Etiketter: