Glödlampan -> lågenergi?

EU har idag beslutat att endast lågenergilampor får användas fr o m 2012. Det är ett bra beslut som kommer att bespara Europa minst 20 miljoner ton CO2 per år. Egnentligen är det ett konkretiserande av beslutet från mars 2007. Men för att beslutet verkligen ska bli av och för att det inte ska leda till andra negativa effekter krävs:

1. Offentliga satsningar till stöd för t ex offentlig upphandling av lågenergibelysning och ett momsavskaffande på lågenergilampor så att konsumenterna inte tvingas köpa dyra lampor. 
2. Satsningar på lågstrålande lågenergilampor. Det är ytterst få som upplever besvär, s k allergi, av viss form av belysning, men det är ändå en minoritet att ta hänsyn till. Lampor som är acceptabla för elallergiker måste finnas på marknaden.
3. Satsningar på lågenergibelysning utan kvicksilver. Detta är på gång, vilket är glädjande.
4. Enskilda länder ska inte förhindras att gå före EU, som var fallet när EU-kommissionen stoppade Irlands framsynta beslut förra året. Nu har Irland iallafall beslutat att gå vidare, och kommer starta sin utfasning av slösaktig belysning redan nästa år.
5. Se till så att beslutet inte lobbas sönder av industrins lobbyister. Detta sker vid de flesta andra EU-åtaganden och det finns en befogad oro för att detsamma ska inträffa nu.

Läs också mer hos EU-kommissionen, ekodesignkommittén.


Publicerat

i

av

Etiketter: