Minska djurförsöken, Margot

Idag har jag och flera andra en debattartikel till Margot Wallström om djurförsök. Se nedan eller hos Corren.

Minska djurförsöken, Margot
Östgöta-Correspondenten 2008-10-31

I fjol skulle EU-kommissionen ha lagt fram förslaget till nytt djurförsöksdirektiv. Det nuvarande är 22 år gammalt och reflekterar inte de vetenskapliga landvinningar som gjorts inom försöksdjursvetenskap och alternativ till djurförsök. Det är miljökommissionären Stavros Dimas som ska lägga fram förslaget, men det har enligt uppgift fastnat i kommissionens interna konsultation.

Enligt EU:s bristfälliga statistik dödas drygt 12 miljoner djur i djurförsök varje år. Dessvärre är detta en siffra som ökar. Det sker trots att EU:s djurförsöksdirektiv slår fast att djurförsöken ska ”reduceras till ett minimum”. Även i Sverige ökar antalet djur som utnyttjas i djurförsök.

Gällande statistik talar för ett komplett misslyckande i ambitionen att minska djurförsöken. Det behövs ett modernt djurförsöksdirektiv som är uppdaterat efter dagens situation och som ger djuren ett tillräckligt skydd från onödigt lidande.

Processen är lång från att kommissionens förslag presenteras tills den nya lagstiftningen är klar. Både medlemsländerna och EU-parlamentet ska delta i processen och med mindre än ett år kvar till EU-parlamentsvalet i juni nästa år riskerar lagstiftningen att försenas ytterligare om inte förslaget kommer nu under hösten. Och varje dag som går fortsätter djur att plågas i djurförsök inom EU, utan tillräckligt skydd av den förlegade lagstiftningen.

Margot Wallström, du är vice ordförande i EU-kommissionen. Använd ditt inflytande. Se till att förslaget till nytt djurförsöksdirektiv kommer fram snarast.

Alexandra Leijonhufvud, Djurens Rätt
Cecilia Clemedson, Stiftelsen Forskning utan djurförsök
Sven Stenson, Djurskyddet Sverige
Jens Holm, EU-parlamentariker (v)
Carl Schlyter, EU-parlamentariker (mp)


Publicerat

i

av

Etiketter: