Havet höjs mer än väntat

Nu kommer nya forskningsrön som pekar på det som många varnat för: Höjningen av havsnivåerna kommer troligen bli mycket större än det som IPCC tidigare varnat för. Klimatpanelen har ju tidigare talat om höjningar på mellan 20-60 cm under detta århundrade. Denna siffra har man förvisso redan reviderat.

isberg_vatten.jpg
Smältande isberg från Jacobshavnsglaciären.

 

Nu menar forskare i senaste numret av Science, refererade i Svenska Dagbladet, att höjningen kan bli 80 cm under detta århundrade. Avsmältningarna av Grönlandsglaciärerna går fortare än man tidigare trott. Jacobshavnsglaciären – världens troligen största och nu snabbast smältande – har t ex fördubblat sin avsmältningshastighet bara under de senaste tio åren. Det är smått surrealistiskt – och skrämmande – att se hur fort det går. Se gärna mitt bildspel On Thin Ice.

Trots denna och flera andra rapporter som talar om en skredvis utveckling – alltså inte en linjär – verkar fortfarande flera ledande forskare ha svårt att ta till sig dessa rön. Rickard Warlenius diskuterar detta i senaste Arbetaren.


Publicerat

i

av

Etiketter: