EU-parlamentariker förvägras tala i sitt eget parlament?

Idag röstade EU-parlamentet tyvärr med stor majoritet igenom ändringar som kommer göra det svårare att bilda partigrupper i framtiden (den s k Corbettrapporten). Idag krävs det 20 EU-parlamentariker från sex olika länder för att bilda en partigrupp. Nu har de två största partigrupperna konservativa EPP och socialdemokratiska PSE (dessvärre inte första gången de gör upp i en viktig fråga) sett till att kraven kommer ändras till 25 ledamöter från minst sju olika länder.

I skrivande stund skulle det omöjliggöra att ex vis Junilistans grupp, INDEM (som har 22 ledamöter), inte skulle kunna existera. Det skulle också stoppa partigruppen Nationernas Europa som endast har ledamöter från sex länder. Om du inte tillhör en politisk grupp förlorar du möjligheten till att utföra konkret parlamentariskt arbete som EU-parlamentariker: du får aldrig någon talartid, du hålls utanför alla förhandlingar och du har ingen partigrupp som kan hjälpa dig att lägga fram ändringsförslag, bara för att ta några exempel. Danska medier har mycket riktigt konstaterat att ”Danska EU-politiker mister talarrätten”.

Försöken att försvåra existensen för små partigrupper har pågått länge. Varje gång EPP och PSE har försökt att lägga fram försämringar har vi från de andra små partigrupperna lyckats stoppa det. I april i år skrev gruppordförandena för de små grupperna (Liberalerna, Vänstern, de Gröna och Nationernas Europa) ett öppet brev (se här: epp_pse_polgrupper_brev.doc) till ledarna för EPP och PSE, då stoppades processen för några månader. Men nu har det alltså klubbats igenom.

I praktiken skulle EPP och PSE kunna ha röstat igenom detta utan stöd från andra grupper, men inför risken av att bemötas av befogad förödande kritik för maktfullkomplighet har det inte vågat detta ännu. Denna gång lyckades de dessvärre, främst genom att man lyckades splittra upp motståndet genom att presentera två förslag: antingen ska gränsen för att bilda en politisk grupp gå vid 25 EU-parlamentariker eller vid 30. En stor del EU-parlamentariker från mindre grupper valde då det minst dåliga, och röstade för 25-ledamötersförslaget.

Med all respekt för de som vill vara pragmatiska, men ett sånt pest- eller koleraval tycker jag inte att man ska låta sig tvingas in i.

Gör den europeiska vänstern eller de gröna ett dåligt val 2009 är det inte bara Junilistan som kommer stå grupplösa. Oavsett hur det går innebär dessa nya krav att miljontals väljare kommer att rösta fram EU-parlamentariker som inte har rätt att tala i sitt eget parlament. De som röstade för dessa nya regler har en del att svara inför.

Pamparna i sossegruppen och EPP kan gotta sig i att parlamntet har tagit ännu ett steg i den riktning mot total maktdelning mellan de två största partigrupperna. Det här är maktutnyttjande när det är som sämst.


Publicerat

i

av

Etiketter: