Som jag har rapporterat tidigare är det extremt frustrerande att verka för hårdare miljökrav inom EU. Försöker ett enskilt medlemsland att ta egna initiativ stoppas de nästan alltid av EU-kommissionen eller domstolen som hävdar att de bryter mot den inre marknadens krav.
Vad anser kommissionen om detta och hur vanligt är det? Jag frågade kommissionen just detta. Svaret som jag just fått från kommissionens vice-ordförande Günter Verheugen är: De senaste fem åren har EU-kommissionen dragit enskilda länder inför EG-domstolen 19 gånger i fall rörande miljö eller folkhälsa. Och det riktigt skrämmande är att i alla dessa 19 fall har domstolen gått på kommissionens linje, d v s medlemsländerna har inte fått vidta åtgärder för att skydda miljö eller folkhälsa. Fallen rör exempelvis åtgärder mot alkohol, koffein i drycker, bekämpningsmedel och olika läkemedelspreparat.
Verheugen berättar också i sitt svar att man de senaste åren utfärdat 339 ”detaljerade yttranden” mot medlemsstaternas lagstiftning som kan bryta mot den inre marknaden. Länderna har sedan tvingats anpassa sig till kommissionens krav (det är om de inte gör det som frågan kan hamna hos EG-domstolen). Alla dessa fall har emellertid inte handlat om miljö eller folkhälsa.
Det är en lika sorglig läsning som sann berättelse om hur EUs prioriteringar ligger: Marknaden först.
Läs min fråga: miljö_marknad_frÃ¥ga.doc
Läs Günter Verheugens svar: miljö_marknad_svarKOMM.doc
P S Det finns några enstaka nyliga undantag från EG-domstolens marknadsfundamentalistiska dömande: Domen mot flammskyddsmedlet Deca-BDE förra veckan och domen mot användandet av parakvat i jordbruket i fjol.
Kommentarer
Ett svar till ”19 – 0 till inre marknaden”
Helt absurt! Ett mer konkret exempel på att marknaden styr EU får man söka efter.