Sviker EU-kommissionen klimatet?

 Barroso_ep_Str.jpg Igår när jag lyssnade på EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso i EU-parlamentet blev jag rejält oroad. Han talade om klimatförändringarna, vilket gladde mig. Men i slutet av sitt anförande sa han:

”Om vi inte får en global överenskommelse i Köpenhamn tvekar jag inte att säga att då måste vi vidta åtgärder för att skydda vår energiintensiva industri. Dessutom ligger Lissabonstrategin fast och vi ska fortsätta helt enligt den utstakade vägen.”

Köpenhamnsmötet är toppmötet sommaren/hösten 2009 om klimatet om fortsättningen på Kyotoavtalet. Lissabonstrategin handlar om att EU ska bli världens mest konkurrenskraftiga region 2010, vilket många befarar försämringar i miljölagstiftningen till industrins fördel. En global överenskommelse betyder i princip att USA måste vara med på utsläppsminskningar.

Barrosos uttalande är extremt oroande. Det kommer vara mycket svårt att få med USA på bindande utsläppsminskningar. Men ska EU då släppa sina klimatåtaganden? Det är ju EUs måttliga klimatåtanganden som industrin är så upprört över. Är det detta Barroso vill rucka på? Då har vi isåfall ett gigantiskt problem. Hur ska indstrin annars kompenseras? Det kommer att bli hårda klimatförhandlingar det kommande året. Den saken är klar.


Publicerat

i

av

Etiketter: