Glödlampsförbudet, EU-kommissionen kovänder

holm_verheugen.jpg Ni kanske har följt Irlands försök att fasa ut konventionella glödlampor. EU-kommissionen varnade Irland för några veckor sedan och sa att deras förbud stred mot den inre marknadens harmoniseringskrav. I förrgår träffade jag och en kollega från Irland industrikommissionär Gunther Verheugen (ni vet, han som är ett rött skynke för miljörörelsen). Han berättade då att kommissionen gillade Irlands initiativ och att han inte ville stoppa det. Men detta är under förutsättning att det inte strider mot det lågenergibelysningsinitiativ som EU-kommissionen kommer presentera det här året.

Det var en väldigt positiv nyhet att EU kommer ta ett sånt initiativ, men det känns ändå inte helt OK att ett enskilt medlemsland inte ska känna sig helt fritt att införa progressiva miljöåtgärder utan att bannas av Harmoniserings-EU-kommissionen. Men detta ger iallafall Irland möjligheten att fortsätta att arbeta på sitt förbud mot energislösande belysning. Jag tycker att Sverige borde följa det exemplet (ett utspel kommer inom kort).


Publicerat

i

av

Etiketter: