Ett sånt här EU kan vi inte vara med i

EG-domstolens dom i Vaxholmsfallet har just kommit. De oavsättliga juristerna i Luxemburg underkänner inte bara Byggnads stridsåtgärder mot Laval, utan hela den svenska modellen på arbetsmarknaden. Om det tydligen inte är OK att protestera mot att företag inte respekterar svenska avtal och lagar, vad får vi då protestera mot? Strejker, blockader och sympatiåtgärder är de verktyg som de svenska facken har för att garantera att kollektivavtal och andra överenskommelser ska gälla.

EU-domen spelar nyliberalerna i händerna och ger oss ännu ett argument för att inte vara med i denna union. Jag önskar att svenska LO kunde uttala sig lite tydligare. I Danmark kallar byggfackens samarbetsorganisation domen för en ”nyliberal bomb direkt in på arbetsmarknaden”. Lars Ohly menar att domen öppnar för social dumping. Dessvärre har de rätt. Blir det inte bättre än så är EU inget att vara med i.


Publicerat

i

av

Etiketter: