Regeringen skär ned på klimatet

Miljöminister Andreas Carlgren (c) är stolt över att ha tillsatt en s k klimatmiljard. Fram till år 2010 kommer en miljard kronor att investeras i verksamhet som ska minska klimatförändringarna. Det är förstås bra, men är det särskilt ambitiöst. När jag jobbade i stadshuset i Stockholms stad satsade vi lika mycket (en miljard) – alltså bara vi som en enda kommun – i vår miljömiljard. För att vara en satsning för hela Sverige på vår tids överlevnadsfråga är tyvärr en miljard (en fyrtiondel av vad försvaret får) blott en droppe i havet.

 klimplogo.gifMen många droppar små, säger optimisten. Jodå, men vad regeringen inte berättar är att man i samma pennstreck avskaffar Sveriges kanske mest offensiva klimatsatsning någonsin; investeringsprogrammet Klimpen.  Det är en 6 miljarder kronor stark fond som inrättades 2002 och som främst kommuner och landsting har kunnat söka pengar från. Förra året delades drygt 40 procent av det utdelade bidraget till satsningar inom biogasområdet och 20 procent till investeringar i fjärrvärme. Stöd har även getts till energieffektivisering, förbättringar för cykling och kollektivtrafik samt information om klimatfrågan. Enligt Naturvårdsverkets utvärdering beräknas Klimpen minska utsläppen av växthusgaser med 203 000 ton varje år, vilket motsvarar utsläppen från 70 000 personbilar.

Men nu skrotar den borgerliga regeringen denna framgångsrika satsning. Dessutom skär de ned på en mängd andra miljöområden: den blygsamma flygskatten har avskaffats, det viktiga byggandet av järnvägen Botniabanan har stoppats, i Stockholm ger borgarna trängselavgiftspengarna till motorvägar och ett nytt inslag i budgeten är stora neddragningar på naturskyddet (med det absruda argumentet att det ska leda till ”nya satsningar”).

Man undrar varför borgarna lägger ned Klimpen? Kanske är det för mycket pengar, när man vill sänka skatterna för villaägaare och höginkomsttagare? Kanske har borgarna helt enkelt en ideologisk spärr när det gäller investeringar via stat, kommuner och landsting. Trist är det och med mest trist är det att så få journalister har tagit fasta på detta; att regeringssaldot blir nedskärningar på klimatåtgärderna.


Publicerat

i

av

Etiketter: