Isen smälter

ice_artic_webb.png

På bilden ovan ser man havsisen vid nordpolens utbredning. Den lila linjen är den gräns till vilken isen vanligtvis sträcker sig. Nordamerikanska National Snow and Ice Data har jämfört isens utbredning i början av september 2005 med den 3 september i år. På två år har isen minskat med nästan 20 procent, från 5,3 km2 (vilket var lite redan då) ned till dagens 4,2 km2. Om isen fortsätter att smälta kommer två tredjedelar av alla isbjörnar vara försvunna om 50 år konstaterar ENS idag.

jag_isberg_hav.jpg

Det är långt uppe i norr man kanske tydligast ser klimatförändringarna. Det var därför jag nyligen var i Grönland, för att just studera detta. Titta på bilden nedan. Det är en jämförelse mellan var det pågår avsmältning på Grönland 1992-2002. Rätt skrämmande.

grönland_smältning_bbc.jpg


Publicerat

i

,

av

Etiketter: