Grönland, framme

Äntligen framme på Grönland! Sitter och skriver på mitt hotellrum. Borde sova, för det är sent och jag har rest hela dagen. Det kan låta osannolikt, men utanför mitt hotellfönster flyter faktiskt isbergen förbi i sakta mak. Motorbåtar korsar fjorden då och då och ibland kommer spridda skall från slädhundar, som finns överallt. Nedan foton som jag tagit i all hast. Imorgon skriver jag och fotar mer.

Obs! Missa inte Aftonbladetartikeln idag om Grönland och inlandsisen. Mycket bra! Förresten, min moblog funkar inget vidare härifrån, så tyvärr ser det inte ut att bli några bilder i högermarginalen.

Grönland2007-08-27 001.jpg

Efter tre timmars flygresa skymtar man tillslut Grönlands östkust och den väldiga inlandsisen.

kangerl_skylt.jpg

Landar i Kangerlussaq (Södre Strömfjord). Härifrån kunde man förr gå/klättra upp till inlandsisen. Nu har den genom avsmältning dragit sig längre tillbaka. Jo, det finns en 18 håls golfbana!

kangerl_hus.jpg
Kangerlussaq karaktäriseras annars av sina våldsamt ocharmiga hyreslänger. Staden var fram till 1990-talet en militärbas i USAs händer.

kangerl_hus2.jpg
Fler container-hus.

ilulisat_glac.jpg
På väg mot Ilulissat, på Grönlands norra västkust flyger man precis längst med inlandsisen. Alla som varit på Grönland förr slås av hur mycket barmark man ser nuförtiden.

ilulissat_glac.jpg
Norra halvklotets snabbast smältande glaciär finns i Ilulissat, Jacobshavns/Ilulissat-glaciären. Den har fördubblat sin avsmältningshastighet bara på några år och rör sig nu med en hastighet av 30 meter per dag. På en dag smälter den av lika mycket färskvatten som hela New York förbrukar på ett år.

isberg.jpg
Överallt i Ilulissat ser man väldiga isberg flyta omkring.

ilulissat_hotellutsikt.jpg
Utsikten från mitt hotellrum.
Nu är det sovdags. Imorgon hoppas jag se blåvalar och kommer fortsätta studera klimatförändringarna.


Publicerat

i

av

Etiketter: