Världshandeln och klimatet

Idag arrangerade vi i utskottet för internationell handel en hearing om handels påverkan på klimatet. En rapport hade tagits fram med en del intressanta slutsatser. Man konstaterar bland annat att världshandeln har ökat med 5,8 procent årligen 1990-2005, medan den ekonomiska tillväxten i världen bara varit 2,5 procent per år. Handeln ser alltså ut att leva lite av sitt eget liv. Världens koldioxidutsläpp från världens transporter har växt med hela 20 procent 1990-2001. Man konstaterar också att ex vis USAs icke-undertecknande av Kyotoavtalet kan betraktas som en form av inhemsk subvention av USA-varor och att detta borde väckas på internationell nivå, t ex inom WTO.

Ja, det står en hel del annat intressant. Läs hela rapporten här:  EP-trade-climate-report_FINAL.pdf Jag är ansvarig för miljöutskottet för denna fråga. Läs mitt yttrande och en del annat. Jag 

Det man kan konstatera är att det är rätt uppenbart att det rådande ekonomiska systemet i världen inte är hållbart ur ett klimatperspektiv. Dessvärre har EU med dess marknadsfundamentalism varit ledande i denna felaktiga utveckling. Men det ska det bli ändring på. Vi inom vänstern måste se till att vi får in ett rättviseperspektiv i klimatdebatten. Läs förresten Arbetarens artikel om vår klimatkonferens för några veckor sedan, som just handlade om detta.


Publicerat

i

av

Etiketter: