Alkoholdomen: Det här var droppen

EG-domstolen har idag beslutat att det är fritt fram att importera sprit via internet. Det tidigare svenska stoppet faller nu. Det är med rätt stor sorg jag konstaterar detta: Detta var droppen som kommer få hela den svenska restriktiva alkoholmodellen att raseras. Hur ska 20-årsgränsen upprätthållas? Hur ska man kunna undvika en omfattande langning till barn och ungdomar? Vad kommer hända med Systembolaget? Hur ska en måttfull konsumtion kunna säkras?

Den som säger sig ha ett bra svar på detta talar knappast sanning. Folkhälsominister Maria Larsson (kd) är en sådan. I Aktuellt idag underströk hon att 20-årsgränsen fortfarande gäller och att domen kanske ändå inte var så farlig. Visst, men vem tusan ska kontrollera det? Det enda som behövs är en internetuppkoppling och ett kreditkort. Ska gubbarna på bussgods bestämma vem som får hämta ut eller ej?

Nej, det här var en svart dag för alla oss som vill värna folkhälsan. Jag säger som jag sagt tidigare: Det är dags för civil olydnad mot EUs nyliberala fri-sprit-politik!

Läs domen hos EG-domstolen (som pdf, tre sidor på svenska).


Publicerat

i

av

Etiketter: